دوره 22، شماره 6 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 6 صفحات 33-21 | برگشت به فهرست نسخه ها

khalilpour S. Numerical Investigation of Seismic Behavior of Beam-to-Column Connection in Rapid-Construction Steel Structures with Adjustable and Reinstallable Capability. MCEJ 2022; 22 (6) :21-33
خلیل پور سید حامد. بررسی عددی رفتار لرزه ای اتصال تیر به ستون پیشنهادی در سازه های فولادی سریع الاحداث با قابلیت جمع و نصب مجدد. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (6) :21-33

دانشگاه قم ، sh.khalilpur@modares.ac.ir
در زمان وقوع بلایای طبیعی نظیر سیل و زلزله، اهمیت فاکتورهایی همچون فراهم کردن اسکان موقت و دائم، سرعت احداث، افزایش مقاومت و کاهش هزینه­ها، توجه به انتخاب سیستم­های باربر قائم و جانبی سازه را یکی از ضروریات صنعت ساختمان می­داند. نیاز به هر ساختمان در هر منطقه‌ای، وابسته به شرایطی متنوعی است که ممکن است در یک بازه زمانی خاص به وجود آمده و در زمان دیگری از بین برود. در این پژوهش برای اولین بار در کشور ابتدا به معرفی یک سازه­های فولادی سریع­الاحداث (موقت و دائمی) با قابلیت جابجایی و جمع و نصب مجدد پرداخته و در ادامه به بررسی رفتار لرزه­ای اتصال تیر به ستون آن جهت کاربرد در قاب خمشی فولادی با شکل­پذیری معمولی پرداخته می­شود. به منظور بررسی سه مشخصه سختی، مقاومت و شکل­پذیری اتصال پیشنهادی، از تحلیل غیرخطی در نرم افزار ABAQUS/6.14.2 استفاده شده و ارزیابی رفتار لرزه­ای اتصال نیز مطابق ضوابط فصل B- بند 4 آیین­نامه فولاد آمریکا صورت گرفته است. مطابق نتایج، مشخصات هندسی مقطع تیر، طول تیر، ضخامت ورق انتهایی، محل و قطر پیچ­ها و همچنین محل سخت­کننده­های ورق انتهایی، از پارامترهای تاثیرگذار بر سختی و مقاومت اتصال فلنجی تیر به ستون هستند. در بین این پارامترها، ضخامت ورق انتهایی و قطر پیچها و به تناسب آن مقدار نیروی پیش­تنیدگی پیچها از مهترین پارامترهای تاثیرگذار بر سختی اتصال می­باشند. بررسی­ها نشان داد که اتصال پیشنهادی با داشتن سختی کافی، توانایی تحمل کل لنگر پلاستیک تیر را دارد. در این اتصال، مفصل پلاستیک در خارج از ناحیه اتصال تشکیل می­شود و مد خرابی حاکم بر آن کمانش موضعی پلاستیک بال فشاری تیر است. ویژگی­های مذکور باعث می­شود که اتصال مذکور به عنوان یک اتصال گیردار کامل از لحاظ سختی و مقاومت، قابلیت کاربرد در سیستم قاب خمشی معمولی پیشنهادی را دارا باشد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1400/6/8 | پذیرش: 1400/12/3 | انتشار: 1401/7/10