دوره 21، شماره 5 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 5 صفحات 193-185 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nazemi A H, Afshar M, Pakzad A, Rahai A. Introducing a framework for determining the financial value of Structural Health Monitoring on maintenance management of bridges; The case study of the effect of SHM on retrofitting of a bridge. MCEJ 2021; 21 (5) :185-193
ناظمی امیر حسین، افشار مهدی، پاکزاد علی، رهایی علیرضا. ارائه چارچوبی برای تعیین ارزش مالی پایش سلامت سازه‌ها در مدیریت نگهداشت پل‌ها؛ مطالعه موردی تاثیر پایش سلامت سازه‌ها برای مقاوم‌سازی یک پل. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (5) :185-193

1- مدیر فنی شرکت آیسنس ، Nazemi@isenseco.com
2- مدیر عامل شرکت آیسنس
3- کارشناس ارشد فنی شرکت آیسنس
4- استاد تمام دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه صنعتی امیرکبیر
چکیده:   (2048 مشاهده)
پایش سلامت سازه ها، با وجود سپری شدن بیش از یک دهه از ورود آن به خدمات مهندسی عمران در ایران، همچنان به شکلی موثر در مدیریت نگه داشت پل ها مورد استفاده قرار نمی گیرد. این مسئله از یک سو به دلیل استفاده از روش های بیشتر غیرکاربردی و ارائه داده ها به جای ارائه اطلاعات سازگار با تصمیم گیری در مورد وضعیت پل ها؛ و از سوی دیگر به دلیل عدم معرفی چارچوبی مدون برای تشخیص ارزش مالی یک پروژه پایش سلامت و همچنین عدم ارائه معیاری معتبر به منظور برگزیدن طرح بهینه پیشنهادی پایش سلامت بوده است. در این مقاله به منظور ارائه راهکاری مناسب برای حل چالش های مذکور، آنالیز ارزش اطلاعات به عنوان چارچوبی مناسب برای تعیین ارزش ریالی پروژه های پایش سلامت معرفی شده است. افزون بر این، روشی مناسب و بهینه نیز برای انجام پروژه های پایش سلامت پل ها ارائه شده است. آنالیز ارزش اطلاعاتی روشی است که مشخص میکند با استفاده از اطلاعات دست آمده از یک پروژه پایش سلامت، تصمیم اتخاذ شده چه مقدار مقرون به صرفه تر شده است. همچنین، با انجام این آنالیز امکان انتخاب بهترین طرح پایش از بین چندین طرح از نظر اقتصادی فراهم می شود.در پایان به عنوان نمونه، آنالیز ارزش اطلاعات برای پایش سلامت یک پل شهری نیز مورد بحث قرار گرفته است. بر اساس نتایج بدست آمده از این آنالیز، به کار بردن سنسورهای کرنش سنج به تعداد و با دقتی مشخص به هدف به روزسازی مدل عددی، می تواند اطلاعاتی ارزشمند را در رابطه با ایمنی این پل در اختیار مدیر تصمیم گیرنده قرار دهد. همچنین با استفاده از این تحلیل بهترین طرح سنسورگذاری برای پایش سلامت این پل به دست آمده است.
کلمات کلیدی: پل، پایش سلامت سازه ها، به روزسازی مدل عددی، نگهداشت پل ها ، آنالیز ارزش اطلاعات، کرنش سنج
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1400/5/11 | پذیرش: 1400/8/5 | انتشار: 1400/8/10