دوره 22، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 144-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Farsijani A, Ouria A. A Compression Model for Unsaturated Collapsible soils. MCEJ 2022; 22 (2) :125-144
فارسی جانی علی، اوریا احد. مدلی برای بیان رفتار تراکم پذیری و فروریزشی خاک‌های غیر اشباع رمبنده. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (2) :125-144

1- دانشجوی دکتری عمران ژئوتکنیک دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه محقق اردبیلی
2- هیات علمی (دانشیار) گروه عمران ژئوتکنیک دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه محقق ادربیلی ، aouria@gmail.com
چکیده
مقادیر مکش خاک‌های فروریزشی غیر اشباع، نقش تعیین کننده‌ی بر رفتار تغییر حجمی خاک رمبنده (فروریزشی) در مدل‌های رفتاری داشته است. در این پژوهش با انجام آزمایش‌های ادئومتریک (تحکیم تک محوری) به بررسی رفتار فروریزشی خاک پرداخته شد. برای بررسی رفتار تغییر حجم خاک رمبنده، نمونه های استوانه‌ای در شرایط ادئومتریک تا میزان تنش مشخصی بارگذاری شدند. با حفظ مقدارتنش، تغییرات حجم در اثر اشباع اندازه‌گیری شد. با افزایش درجه اشباع و پس از فروپاشی نمونه، بارگذاری و افزایش مرحله به مرحله ادامه یافت. برای تعیین مقدار مکش نمونه‌های خاک نیز از روش صفحه فشار استفاده شد. به کمک نتایج حاصل از صفحه فشار، منحنی مشخصه آب-خاک رسم گردید و تغییرات مکش خاک در مسیر فرو ریزش از روی منحنی مشخصه آب-خاک استخراج گردید. به کمک نتایج آزمایشگاهی مدلی بر پایه ترکیب منطقی، بر اساس تابع وابسته به تغییرات مکش که عامل اساسی در تغییر حجم خاک فروریزشی است، ارائه شد. بر اساس مدل  ارائه شده نتایج آزمایشگاهی محققین دیگر بررسی و صحت سنجی شد. مقایسه نتایج مدل ارائه شده با آزمایشات انجام شده در این تحقیق و نتایج ارائه شده توسط محققین دیگر، قابلیت کاربرد این مدل برای بررسی رفتار تراکم پذیری و تغییر حجم خاک‌های غیر اشباع فرو ریزشی را نشان می‌دهد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: ژئوتکنیک
دریافت: 1400/4/20 | پذیرش: 1400/7/12 | انتشار: 1401/11/10