دوره 22، شماره 6 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 6 صفحات 47-35 | برگشت به فهرست نسخه ها

Alizadeh Nozari2 M, Rezaifar O, Gholhaki M. Experimental Study of the Effect of Concrete and Horizontal Bar Mats of Panel Zone in Seismic Behavior of CFT Steel Frames. MCEJ 2022; 22 (6) :35-47
علیزاده نوذزی مهدی، رضایی فر امید، قلهکی مجید. مطالعه آزمایشگاهی تاثیر بتن و شبکه های آرماتور افقی چشمه اتصال در رفتار لرزه‌ای قاب‌های فولادی C‌FT. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (6) :35-47

1- دانشجوی دکتری دانشگاه سمنان ، alizadehnozari.m@semnan.ac.ir
2- دانشکده مهندسی عمران دانشگاه سمنان
3- دانشکده مهندسی دانشگاه سمنان
استفاده از سخت­کننده­های خارجی جهت جایگزینی با ورق­های پیوستگی مورد توجه محققین و مهندسان طراح قرار گرفته است و تاکنون اشکال مختلفی از آن ارائه شده است. نتایج تحقیقات گذشته نشان داده که سخت­کننده­های خارجی جایگزین مناسبی برای ورق­های پیوستگی می­باشند.
در تحقیق حاضر به بررسی رفتار قاب­های فولادی با ستون­های قوطی شکل خالی و پرشده با بتن پرداخته شده است. از طرفی جهت بررسی تاثیر استفاده از سخت­کننده­های خارجی و شبکه­های آرماتور افقی در قاب، تمامی اتصال قاب دو طبقه و دهانه تحقیق حاضر از این نوع انتخاب شده است. نتایج بررسی­ها نشان می­دهد که استفاده از بتن سبب بهبود مقاومت اتصال بعلت کاهش کمانش ورق­های ستون شده است، ولی شکل­پذیری کاهش نشان می­دهد. در تمامی نمونه­ها از سخت­کننده­های خارجی استفاده شده است و همانطور که انتظار می­رفت مفصل پلاستیک را به داخل تیر منتقل کرده و سبب فراهم نمودن ایده تیر ضعیف-ستون قوی شده است. در بخشی دیگر از تحقیق، رفتار قاب با ستون­های فولادی پر شده با بتن و حضور شبکه­های آرماتور افقی چشمه اتصال مورد بررسی قرار گرفته است که نشان­دهنده تاثیر آن در بهبود رفتار قاب است. استفاده از بتن در مقاطع فولادی سبب می­شود مقاومت بتن بیشتر شود اما از انجاییکه در قاب با ستون CFT از تیرهایی با مقاطع ضعیف­تر استفاده شده اندکی کاهش نشان می­دهد و یا افزایش چندانی نشان نمی­دهد که علت آن استفاده از خصوصیات بتن در فشار و فولاد در کشش است. از طرفی حضور بتن سبب کاهش کمانش ورق ستون می­شود، علاوه بر این مقاطع پیرامونی بتن سبب محصورشدگی بتن و افزایش مقاومت و جذب انرژی سازه می­گردد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1399/12/15 | پذیرش: 1400/4/28 | انتشار: 1401/8/10