دوره 15، شماره 5 - ( 1394 )                   جلد 15 شماره 5 صفحات 234-223 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mohammadi S D, Moharamzade Saraye K. The study of workability of lime on improvement of oil materials contaminated soils around the Tabriz oil refinery. MCEJ 2015; 15 (5) :223-234
محمدی سید داود، محرم زاده سرای خلیل. بررسی کارایی آهک بر بهسازی خاک های آلوده شده با مواد نفتی در محدوده پالایشگاه تبریز. مهندسی عمران مدرس. 1394; 15 (5) :223-234

1- عضو هیات علمی/دانشگاه بوعلی سینا همدان
2- فارغ التحصیل مقطع کارشناسی ارشد
در این پژوهش تاثیر آهک زنده بر رفتار مهندسی خاک های سطحی آلوده به مواد نفتی محدوده پالایشگاه نفت تبریز بررسی شده است. آلودگی خاک مورد مطالعه بیشتر از نوع هیدروکربن های آلکالی با بیش از 14 اتم کربن بوده و در دسته هیدروکربن های جامد قرار می گیرند. آزمایش‌های آزمایشگاهی انجام شده در این راستا شامل آزمایش های تعیین pH، تعیین حدود آتربرگ، تراکم استاندارد، مقاومت فشاری تک محوری و برش مستقیم می‌باشد. آهک زنده در مقادیر 1، 3، 5 و 7 درصد وزنی به نمونه ها اضافه و نتایج آزمایش ها در دوره های عمل آوری 1، 3، 7، 14، 21 و 28 روز بررسی شده است. بر اساس نتایج حاصل از بهسازی نمونه های آلوده به مواد نفتی مشخص شد که با افزودن آهک زنده، خواص خمیری خاک کاهش یافته و پارامترهای مقاومتی (چسبندگی و اصطکاک داخلی) افزایش می یابد. در این راستا، نمونه های خاک رسی محدوده پالایشگاه تبریز با بیش ازmg/kg 4/66 آلودگی با 3 درصد وزنی آهک زنده و نمونه های با کمتر از mg/kg 4/66 با 5 درصد آهک زنده، حداکثر مقاومت فشاری را نشان می دهند. مقدار آهک بهینه برای خاک های ماسه ای سیلتی تحت تاثیر آلودگی قرار نداشته و به میزان 3 درصد وزنی رسیده است. به طور کلی بررسی نتایج به دست آمده از این تحقیق بیانگر کارایی آهک زنده بر بهسازی خاک های آلوده به مواد نفتی در محدوده پالایشگاه تبریز می باشد.
نوع مقاله: طرح پژوهشی | موضوع مقاله: خاک و پی
دریافت: 1392/7/21 | پذیرش: 1394/5/7 | انتشار: 1394/6/1