دوره 21، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 188-177 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghadiri A, Hashemi S H, Nasrabadi T. The efficiency of Iran's water resources quality index in comparison with three indices for assessment of Heavy Metal pollution in surface water (Case study: north and east of Tehran’s runoff). MCEJ 2021; 21 (2) :177-188
قدیری علی، هاشمی سید حسین، نصرآبادی تورج. کارایی شاخص کیفیت منابع آب ایران در مقایسه با سه شاخص ارزیابی آلودگی آب‌های سطحی به فلزات سنگین (مطالعه موردی رواناب حوضه شمال و شرق تهران). مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (2) :177-188

1- دانشگاه شهید بهشتی، پژوهشکده علوم محیطی
2- دانشگاه شهید بهشتی، پژوهشکده علوم محیطی ، h_hashemi@sbu.ac.ir
3- دانشگاه تهران، دانشکده محیط زیست
رواناب‌های شهری از مهم‌ترین منابع غیرنقطه‌ای انتشار فلزات سنگین به محیط‌های پذیرنده می‌باشند که ارزیابی و پایش کیفیت آن‌ها اهمیت ویژه‌ای دارد. این پژوهش با هدف بررسی محتوای فلزات سنگین در رواناب شهری و مقایسه کارایی شاخص پارامتر‌های سمی کیفیت منابع آب سطحی ایران با شاخص‌‌ آلودگی، شاخص ارزیابی فلزات سنگین و شاخص آلودگی فلزات سنگین انجام شد. بدین‌منظور طی سه رخداد سیلابی در سال‌های 98-1397 از رواناب خروجی حوضه سرخه حصار تهران نمونه‌برداری و غلظت آرسنیک، آهن، سرب، روی، کادمیم، کروم، مس، منگنز، مولیبدن و نیکل با دستگاه ICP-MS اندازه‌گیری شد. مقادیر شاخص‌های آلودگی، ارزیابی فلزات سنگین، آلودگی فلزات سنگین و کیفیت منابع آب سطحی ایران به‌ترتیب در گستره 2/68-5/5، 4/74-6/9، 7/192-2/83 و 7/23-8/8 قرار داشتند. نتایج آزمون همبستگی اسپیرمن نشان‌دهنده همبستگی قوی (999/0-775/0) هر چهار شاخص در رواناب بود. مقایسه نتایج شاخص‌ها در ارزیابی کیفیت رواناب نشان داد شاخص کیفیت منابع آب سطحی ایران، به‌ترتیب با شاخص‌های آلودگی، آلودگی فلزات سنگین و ارزیابی فلزات سنگین بیش‌ترین همبستگی را دارد. تفکیک بالای درجه آلودگی و تاثیرپذیری کم‌تر از غلظت‌های بسیار بالا از نقاط قوت شاخص کیفیت منابع آب سطحی ایران شناخته شد و می‌توان از این شاخص به‌عنوان ابزاری قدرتمند برای ارزیابی کیفیت رواناب‌های شهری استفاده کرد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: محیط زیست
دریافت: 1399/6/18 | پذیرش: 1399/10/23 | انتشار: 1400/3/1