دوره 21، شماره 5 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 5 صفحات 131-119 | برگشت به فهرست نسخه ها

Darvishpour D, Nouri G. Seismic Response of non-uniform Column Heights Bridge under Spatial Variation of Ground Motion and Local Soil Condition. MCEJ 2021; 21 (5) :119-131
درویش پور داریوش، نوری غلامرضا. اثر تغییرات مکانی جنبش شدید زمین و نوع ساختگاه بر عملکرد لرزه‌ای پل‌های بتنی با ارتفاع پایه متغیر. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (5) :119-131

1- دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه خوارزمی
2- دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه خوارزمی ، r.nouri@khu.ac.ir
در نظر گرفتن تغییرات مکانی حرکات زمین در طراحی سازه‌ها و پل‌های طویل بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله اثر تغییرات مکانی جنبش شدید زمین و تغییر شرایط ساختگاهی بر پاسخ لرزه‌ای پل‌های بتنی با ارتفاع پایه متغیر مطالعه شده است. برای تولید شتابنگاشت‌های غیریکنواخت حرکت زمین از الگوریتم شبیه‌سازی‌شده مبتنی بر طیف طرح با توابع فرآیند تصادفی چند متغیره ناایستا و ماتریس چگالی طیفی استفاده شده است. تولید شتابنگاشت‌ها با تابع همدوسی شامل اثر انتشار موج و مدت زمان زمین‌لرزه که سازگار با طیف پاسخ منتخب باشد، انجام شد. پاسخ‌های لرزه‌ای پل 5 دهانه به طول 5/242 متر تحت اثر تحریک یکنواخت و غیریکنواخت با تحلیل دینامیکی تاریخچه زمانی غیرخطی در برنامه OpenSess مورد بررسی قرار‌گرفت. اثر تغییر شرایط ساختگاهی با فرض تغییر نوع خاک و سرعت ظاهری موج در زیر پایه‌های مختلف پل لحاظ گردید. تغییرات نیروی محوری، نیروی برشی و لنگر خمشی در پایه‌های پل در حالت‌های مختلف به عنوان معیار مقایسه مطالعه شد. نتایج نشان داد، همزمانی تغییرات مکانی و تغییر شرایط ساختگاهی باعث افزایش قابل توجه در پاسخ‌های پل می‌شود، بطوریکه در این حالت حداکثر لنگر خمشی پایه پل تا حدود 2.5 برابر نیز می‌تواند افزایش یابد. همچنین مقایسه نتایج در دو حالت تحریک یکنواخت و غیریکنواخت بیانگر این است که حتی در شرایط ساختگاهی یکسان، خصوصیات تغییرات مکانی حرکات زمین‌لرزه می‌تواند به‌شدت پاسخ پل را تغییر دهد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1399/5/27 | پذیرش: 1399/12/27 | انتشار: 1400/8/10