دوره 21، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 77-63 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hassanzadeh J, Sarafrazi S R, Khatibinia M. performance assessment of beam to column moment connection equipped with ellipse pipe steel damper. MCEJ 2021; 21 (2) :63-77
حسن زاده جواد، سرافرازی سیدرضا، خطیبی نیا محسن. ارزیابی عملکرد اتصال تیر به ستون مجهز شده به میراگر لوله ای فولادی بیضوی. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (2) :63-77

1- دانشگاه بیرجند
2- دانشگاه بیرجند ، m.khatibinia@gmail.com
میراگر لوله­ای فولادی به عنوان نوعی از میراگرهای غیرفعال جهت اتلاف انرژی لرزهای مورد استفاده قرار میگیرد بطوری که می‌تواند مقدار قابل ملاحظه‌ای از انرژی ورودی لرزه‌ای را بواسطه ایجاد تغییرشکل‌های پلاستیک در خود مستهلک نموده و در نتیجه از ایجاد آسیب و صدمات مخرب در سازهها جلوگیری نماید. در این تحقیق، میراگر لولهای فولادی با مقطع بیضوی بمنظور بهبود رفتار میراگر لولهای در جذب انرژی لرزهای پیشنهاد شده است. همچنین، استفاده از این میراگر پیشنهادی در اتصال گیردار تیر به ستون جهت بهبود عملکرد این اتصال ارائه شده است. ابتدا به منظور ارزیابی عملکرد میراگر لوله­ای بیضوی پیشنهادی، مدلسازی این میراگر تحت بارگذاری چرخه‌ای در نرم‌افزار اجزای محدودی آباکوس (ABAQUS) انجام‌شده است و سپس، عملکرد آن با نوع رایج میراگر لولهای با مقطع دایره‌ و وزن یکسان مقایسه شده است. نتایج نشان می‌دهد میزان استهلاک انرژی میراگر پیشنهادی بیضوی شکل 22 درصد بیشتر از میراگر دایره‌ای شکل می‌باشد و همچنین در میراگر پیشنهادی، توزیع تنش یکنواختتری نسبت به میراگر رایج لولهای مشاهده میشود. در ادامه این تحقیق، کارایی میراگر پیشنهادی در اتصال گیردار تیر به ستون ارزیابی شده است. برای نیل به این هدف، مقایسه عملکرد اتصال گیردار تیر به ستون مجهزشده به میراگر لوله‌ای بیضوی با میراگر شکافدار رایج در زیر بال تیر انجام شده است. نتایج ارزیابی نشان می‌دهد جذب انرژی اتصال با میراگر بیضوی 63 درصد بیشتر از همان اتصال مجهز شده با میراگر شکافدار می‌باشد. همچنین لنگر حدتسلیم و نهایی در اتصال مجهز شده به میراگر پیشنهادی نسبت به میراگر شکافدار به ترتیب حدود 82 درصد و80 درصد افزایش یافته است. در نهایت، مقایسه عملکرد اتصال مجهز شده به میراگر بیضوی با اتصال گیردار جوشی مستقیم تیر به ستون انجام شده است. نتایج نشان میدهد که جذب انرژی در اتصال گیردار مجهز شده به میراگر پیشنهادی بطور قابل ملاحظهای نسبت به اتصای جوشی افزایش داشته است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1399/5/20 | پذیرش: 1399/10/23 | انتشار: 1400/3/1