دوره 21، شماره 4 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 203-185 | برگشت به فهرست نسخه ها

maleki A, sattari A, Lotfollahi Yaghin M A. Improved Cyclic Behaviour of Concrete Filled Tube (CFT) Using Rotational Friction dampers and bracing. MCEJ 2021; 21 (4) :185-203
ملکی احمد، ستاری علی، لطف اللهی محمد علی. بهبود رفتار چرخه‌ای قاب‌های فولادی دارای ستون‌های CFT با استفاده از مهاربند و میراگرهای اصطکاکی دورانی. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (4) :185-203

1- هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه ، a.maleki@iau-maragheh.ac.ir
2- دانشجوی دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه
3- هیات علمی دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تبریز
چکیده:   (2030 مشاهده)
میراگرهای اصطکاکی دورانی، نوع خاصی از میراگرهای اصطکاکی هستند که دارای مزایای متعدد می‏باشند. میراگرها به منظور بهبود رفتار چرخه‏ای سازه‏ها در برابر بارهای ناشی از باد و زلزله مورد استفاده قرار می‏گیرند، این نوع میراگرها با دوران و باز دوران خود موجب استهلاک انرژی می‏شوند. در این تحقیق، به بررسی مقدار جابجایی و برش پایه سازه قاب‏های فولادی با ستون‏های پُرشده با بتن(CFT)  در دو حالت سازه مهاربند‏ی شده همراه با میراگرهای اصطکاکی‏دورانی و سازه بدون مهاربند و میراگرهای اصطکاکی‏دورانی پرداخته‏شده‏است. قاب‏ مرکب فولادی (با ستون‏های CFT) مهاربندی شده تحت اثر رکورد یازده زلزله حوزه نزدیک، در نرم‏افزار ETABS مدل سازی، تحلیل و طراحی شده‏است. استفاده از مهاربند به همراه میراگراصطکاکی‏دورانی، جابجایی مرکز جرم بام سازه را تحت‏اثر یازده رکورد زلزله مورد بحث در نرم‏افزاراجزاء محدود ETABS برای نه رکورد نسبت به حالت بدون میراگر بین 13 تا 49 درصد کاهش و برای دو رکورد افزابشی بین 2 تا 17 درصد داشته‏است. استفاده از مهاربند به همراه میراگرهای‏اصطکاکی‏دورانی برای هشت رکورد باعث کاهش برش پایه سازه‏ به میزان 11 تا 37 درصد شده است. و در سه رکورد  باعث افزایش برش‏پایه به میزان 3 تا 26 درصد شده است.
سپس یک‏ قاب‏ یک دهانه یک طبقه با همان مصالح و مشخصات در نرم‏افزاراجزاء محدود  ABAQUSمدل سازی گردیده است. برای بارگذاری جانبی ستون‏ها از پروتکل بارگذاری جانبی بر اساس ATC-24  و دستورالعمل استفاده از میراگرها در طراحی و مقاوم سازی ساختمان‏ها استفاده شده است. با توجه به ضابطه شماره 766 سازمان برنامه و بودجه برای جابجایی ایجاده شده در اثر رکورد یازده زلزله معرفی شده در نرم‏افزار ETABS ازسیکل‏های بارگذاری با فرکانس معادل 1.15T در نرم‏افزار‏اجزاء محدود ABAQUS استفاده شده است. استفاده از مهاربند و میراگراصطکاکی‏دورانی در نرم‏افزار‏اجزاء محدود ABAQUS تحت اثرهریک از رکوردهای مورد بحث جابجایی سازه‏ را نسبت به سازه بدون مهاربند و بدون میراگر اصطکاکی دورانی به مقدار 16 تا 33 درصد کاهش داده است. استفاده از مهاربند به همراه میراگراصطکاکی‏دورانی در نرم‏افزار‏اجزاء محدود ABAQUS تحت اثرهر یک از رکوردهای مورد بحث باعث‏ کاهش برش پایه شده‏است. مقدار کاهش نیرو برای رکورد زلزله‏های مورد بحث یکسان نبوده و این مقدار از 8 تا 34.7 درصد متغیر بوده است. نمودارهای هیسترزیس برش پایه سازه‏های مهاربندی شده را در دوحالت سازه با میراگر و بدون میراگر را به خوبی نشان داده‏اند.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1399/4/15 | پذیرش: 1399/12/27 | انتشار: 1400/5/10