دوره 22، شماره 2 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 2 صفحات 25-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Panji M, Mojtabazadeh-Hasanlouei S. Amplification Pattern of Trapezoidal Alluvial Valley Subjected to SH-waves. MCEJ 2022; 22 (2) :1-25
پنجی مهدی، مجتبی زاده حسنلوئی سعید. اُلگوی بزرگنمایی حوزه‌ی رسوبی ذوزنقه‌ای در برابر موج مهاجم SH. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (2) :1-25

1- گروه مهندسی عمران، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران. ، m.panji@iauz.ac.ir
2- گروه مهندسی عمران، واحد زنجان، دانشگاه آزاد اسلامی، زنجان، ایران
در این مقاله الگوی بزرگنمایی لرزه‌ای سطح درّه‌ی آبرفتی ذوزنقه‌ای در برابر موج مهاجم مایل SH ارائه شده است. مدل عددی براساس روش اجزای مرزی نیم‌صفحه در حوزه‌ی زمان تهیّه و تحلیل شده است. با تمرکز المان‌ها تنها بر روی وجه میانی حوزه‌ی رسوبی و بستر سنگی، کاهش حجم داده و تسهیل در مدلسازی همراه می‌شود. ابتدا به اختصار فرمول‌بندی روش پیشنهاد شده و توسعه‌ی آن برای حوزه‌های رسوبی تیز‌‌‌گوشه اشاره شده است. سپس ضمن صحّت‌سنجی برخی از نتایج با ادبیّات فنّی در دسترس، با در نظر گرفتن پارامترهای کلیدی نسبت امپدانس/ شکل و زاویه‌ی موج مهاجم، الگوی بزرگنمایی سطح زمین در دو حوزه‌ی زمان و فرکانس حساسیّت‌سنجی شده است. همچنین در تکمیل نتایج حوزه‌ی زمان، برخی تصاویر لحظه‌ای از نحوه‌ی پراکنش موج در درون آبرفت و بستر سنگی پیرامون نشان داده شده است. در نهایت، با تعیین بزرگنمایی حداکثر مرکز آبرفت و پریودهای غالب نظیر، نتایج حاصل در قالب کاربردهای مهندسی جمع‌بندی شده است. دست‌آوردها نشان داد پاسخ لرزه‌ای سطح زمین نسبت به تغییر کلّیه‌ی پارامترهای مزبور حساس بوده و الگوهای مختلف بزرگنمایی حاصل می‌شود. نتایج ارائه شده می‌تواند در تکمیل و تدقیق آئین‌نامه‌های لرزه‌ای موجود پیرامون موضوع تأثیر ساختگاه رسوبی مورد استفاده قرار بگیرد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: ژئوتکنیک
دریافت: 1399/4/4 | پذیرش: 1399/12/27 | انتشار: 1401/11/10