دوره 22، شماره 4 - ( 1401 )                   جلد 22 شماره 4 صفحات 31-19 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ghalebizade M, Ayati B. Modeling, optimization and kinetic investigation of Acid Orange 7 degradation using ozonation in a cylindrical reactor with recirculation flow with RSM. MCEJ 2022; 22 (4) :19-31
قالبی زاده محمد، آیتی بیتا. مدل سازی، بهینه سازی و بررسی سینتیک فرایند ازن زنی در حذف رنگزا در راکتور استوانه ای با جریان بازگشتی به وسیله طراحی آزمایش RSM. مهندسی عمران مدرس. 1401; 22 (4) :19-31

1- دانشگاه تربیت مدرس
2- دانشگاه تربیت مدرس ، ayati_bi@modares.ac.ir
ازن یکی از اکسیدکننده‌های قوی است که می‌تواند بسیاری از مواد آلی سخت تجزیه پذیر را از طریق دو مکانیسم اکسیداسیون مستقیم و غیر مستقیم به ترکیباتی ساده‌تر تبدیل کند. هدف از این تحقیق بررسی اثرات همزمان پارامترهای موثر بر فرایند ازن زنی، مدل­سازی و بهینه سازی آن در حذف رنگزای اسید اورانژ 7 به منظور دست‌یابی به بالاترین راندمان حذف برای بیشترین غلظت اولیه ممکن رنگزا در شرایط کمترین نرخ تزریق ازن، کمترین تغییر در pH طبیعی رنگزا و کوتاهترین زمان واکنش از طریق روش سطح پاسخ بود. ضریب همبستگی و ضریب همبستگی تعدیل شده به ترتیب 85/96 و 92/94 و ضریب ارزش p برای مدل (کمتر از 0001/0) و عدم برازش (0507/0) به ترتیب با اهمیت و فاقد اهمیت بدست آمد که نشان از پیوستگی و اطمینان بالای نتایج مدل سازی بود. پس از انجام آزمایشات، راندمان حذف بالای 90 درصدی رنگزا برای غلظت اولیه رنگزا برابر 480 میلیگرم بر لیتر در pH برابر 7/7، نرخ ازن تزریقی 6/0 لیتر در دقیقه پس از 60 دقیقه حاصل شد. تحت شرایط مذکور واکنش از نرخ شبه مرتبه اول تبعیت می­کرد و نرخ آن 0607/0 بدست آمد. در این تحقیق همچنین مشاهده شد که موثرترین فاکتورها به ترتیب نرخ ازن تزریقی، زمان، pH و غلظت رنگزا می‌باشند. نتایج بدست آمده نشان داد که تعیین دامنه­های مناسب می­تواند در دستیابی به نتایج مطلوب از اهمیت بالایی برخوردار باشند. همچنین فرایند ازن زنی قادر به تصفیه رنگزا با غلظت‌های اولیه بالا با راندمان حذف بالا می‌باشد که نشان دهنده قدرت بالای این فرایند کاربردی در تجزیه ترکیبات پیچیده آلی است.
متن کامل [PDF 1970 kb]   (315 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: محیط زیست
دریافت: 1399/2/13 | پذیرش: 1401/3/27 | انتشار: 1401/3/10