دوره 21، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 117-105 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kheime M R, Ghodrati Amiri G, Darvishan E. Comparing Performance of Strongback and BRB Braced Frames Under Seismic Sequence. MCEJ 2021; 21 (2) :105-117
خیمه محمد رضا، قدرتی امیری غلامرضا، درویشان احسان. مقایسه عملکرد قاب‌های مهاربندی دارای سیستم پشت قوی و کمانش تاب تحت توالی لرزه ای. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (2) :105-117

1- دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران
2- دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم و صنعت ایران، تهران، ایران ، ghodrati@iust.ac.ir
3- گروه مهندسی عمران، واحد رودهن، دانشگاه آزاد اسلامی، رودهن، ایران
مهاربندهای کمانش­تاب با وجود اینکه عملکرد لرزه­ای مناسب تری نسبت به مهاربند­های معمولی دارند، به دلیل سختی پایین پس از تسلیم، در هنگام زلزله جابجایی های پسماند بزرگ را تجربه می کنند که می تواند در هنگام پس لرزه تشدید شده و سبب وقوع طبقه نرم شود. اخیراً برای رفع این مشکل سیستم پشت قوی معرفی شده است. با این حال تحقیقات انجام شده بر روی این سیستم اندک بوده و رفتار آن تحت توالی لرزه ای تاکنون مورد بررسی قرار نگرفته است. در این پژوهش عملکرد لرزه­ای قابهای مهاربندی کمانش­تاب و قابهای پشت قوی مورد بررسی قرار گرفته است. عملکرد لرزه­ای این دو سیستم تحت توالی لرزه­ای نیز مورد بررسی قرار گرفته تا درک بهتری نسبت به میزان موثر بودن سیستم جدید جهت افزایش پایداری این قاب ها حاصل شود. بدین منظور سه قاب مهاربندی شده 4، 8 و 12 طبقه با دو سیستم پشت قوی و مهاربندی کمانش تاب طراحی شده و تحت تحلیل­های استاتیکی غیرخطی، تاریخچه زمانی غیرخطی و دینامیکی افزایشی قرار گرفته­اند. برای مقایسه دو سیستم، از پارامتر­های لرزه­ای همچون ضریب رفتار، ضریب شکل­پذیری و ضریب اضافه مقاومت، و همین طور پاسخ­های سازه­ای شامل بیشینه جابجایی نسبی و جابجایی نسبی پسماند استفاده شده است. در نهایت نیز منحنی­های شکنندگی این دو سیستم در سطوح عملکرد مختلف مقایسه شده است. نتایج حاصل نشان می­دهد که قاب پشت قوی دارای توزیع یکنواخت جابجایی در ارتفاع سازه می­باشد که از وقوع طبقه نرم جلوگیری می کند.
متن کامل [PDF 1390 kb]   (1964 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1398/12/16 | پذیرش: 1399/10/23 | انتشار: 1400/3/1