دوره 21، شماره 1 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 1 صفحات 201-187 | برگشت به فهرست نسخه ها

Talebolelm A, Khodashenas S R, Akhtarpour A. Investigation of Frequently Changes in Degree of Saturation on Physical and Mechanical Characteristics of Core of Soil Dam (Case Study: Doosti Dam). MCEJ 2021; 21 (1) :187-201
طالب العلم افشین، خداشناس سعید رضا، اخترپور علی. بررسی تغییرات متوالی درجه اشباع برخصوصیات فیزیکی، مکانیکی هسته سد خاکی (مطالعه موردی: سد دوستی). مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (1) :187-201

1- گروه مهندسی آب- دانشگاه فردوسی مشهد
2- گروه علوم و مهندسی آب- دانشگاه فردوسی مشهد ، khodashenas@um.ac.ir
3- گروه مهندسی عمران- دانشگاه فردوسی مشهد
یکی از عوامل تاثیرگذار بر مشخصه­های فیزیکی و مکانیکی در سدهای خاکی، اثر تر و خشک شدن متوالی خاک هسته است که ناشی از  نوسانات زیاد تراز آب مخزن در دوره­های خشک طولانی مدت و آبگیری­های مجدد است. در این پژوهش اثر تر و خشک شدن متوالی هسته رسی سد دوستی مورد بررسی قرار گرفت. پس از نمونه‌برداری از محل قرضه‌ سد، آزمایش‌های تراکم استاندارد، تک محوری، برش مستقیم، هدایت هیدرولیکی و منحنی مشخصه آب- خاک انجام و شش مرحله تر و خشک شدن متوالی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که پس از شش چرخه تر و خشک شدن مقاومت فشاری نمونه‌ها 32 درصد کاهش و همچنین میزان نفوذپذیری هسته سد حدود 9/1 برابر افزایش یافت. با انجام آزمایش منحنی مشخصه آب- خاک که بیانگر رابطه میان درصد رطوبت و مکش در خاک های غیر اشباع است مشخص شد که با افزایش تعداد چرخه، منحنی مشخصه آب – خاک به سمت پایین تغییرمکان پیدا می‌کند و قابلیت نگهداشت آب توسط خاک کاهش می‌یابد. در نهایت با استفاده از  نرم افزار  GEOSTUDIO یک مدل عددی از سد دوستی  ساخته و برای صحت‌سنجی مدل عددی از نتایج ابزار دقیق موجود استفاده گردید. سپس با استفاده از داده‌های حاصل از آزمایشات در مدل عددی نشست هسته سد پس از 6 چرخه تر و خشک شدن پیش‌بینی شد. نتایج مدل سازی عددی نشان داد در حالت پس از اعمال شش چرخه تر و خشک شدن در مقایسه با حالت بدون اعمال چرخه ، افزایش 3/38 درصدی نشست هسته سد بوجود می آید.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: آب
دریافت: 1398/11/3 | پذیرش: 1399/3/21 | انتشار: 1400/1/1