دوره 21، شماره 5 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 5 صفحات 118-103 | برگشت به فهرست نسخه ها

Majedi Asl M, Daneshfaraz R, Mohammadi M A, Valizadeh S. Experimental study of the effects of hydraulic parameters and river materials on scouring around corrected piers group. MCEJ 2021; 21 (5) :103-118
ماجدی اصل مهدی، دانشفراز رسول، محمدی میرعلی، ولیزاده سعیده. بررسی آزمایشگاهی تاثیر پارامترهای هیدرولیکی و برداشت مصالح رودخانه ای در میزان آبشستگی گروهپایه های اصلاح شده با کابل. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (5) :103-118

1- هیات علمی دانشگاه مراغه- دانشکده فنی مهندسی ، mehdi.majedi@gmail.com
2- دانشیار دانشکده مهندسی عمران دانشگاه زنجان، ایران
3- دانشگاه اورومیه
4- دانشگاه مراغه
امروزه استخراج و برداشت مصالح از رودخانه‌ها از عوامل موثر در وقوع پدیده آبشستگی به شمار می‌آید. در تحقیق حاضر به بررسی آزمایشگاهی آبشستگی حول گروه‌پایه‌­ پل­ها در دو دانه‌بندی‌ مختلف پرداخته شد و میزان تاثیر دانه‌بندی و اصلاح پایه‌ها در کنترل آبشستگی، در دو حالت شرایط طبیعی و استخراج مصالح رودخانه­ای از بالادست و پایین­دست گروه­پایه مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور 44 آزمایش برای دو نوع دانه­بندی مصالحmm  78/0 وmm  7/1، با عدد فرود بین 1/0 تا 5/0 برای دبی­های متفاوت انجام گرفت. نتایج حاصل نشان داد گروه‌پایه اصلاح­شده (زبر شده با کابل) کمتر از گروه‌پایه ساده (سطح صاف)، در اثر استخراج مصالح رودخانه‌ای، زمان تعادل آبشستگی را افزایش داده است. با بررسی استخراج مصالح از بالادست و پایین‌دست گروه ‌پایه‌ها، مشاهده گردید استخراج از بالادست گروه­پایه­ها موجب کاهش و استخراج از پایین‌دست گروه­پایه­ها موجب افزایش آبشستگی می­شود. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت که آبشستگی پایه‌های پل به گودال پایین‌دست حساس‌تر بوده و حد‌الامکان می‌بایست استخراج مصالح از بالادست پایه‌ها انجام پذیرد. به عبارت دیگر، درصد کاهش عمق آبشستگی در اثر استخراج مصالح از بالادست گروه­پایه­ها و درصد افزایش این عمق در اثر برداشت مصالح از پایین­دست گروه­پایه­ها برای مدل با گروه­پایه اصلاح­شده به ترتیب بیشتر و کمتر از مدل با گروه­پایه ساده بدست آمد. درصد کاهش آبشستگی در اثر اصلاح  پایه­ها برای هر دو دانه­بندی نشان داد، در بهترین حالت میزان عمق آبشستگی بیشینه برای ، 008/0 و 001/0  با اصلاح  پایه­ها به ترتیب 55 و 66 درصد کاهش یافته است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: سازههای هیدرولیک
دریافت: 1398/10/15 | پذیرش: 1399/10/23 | انتشار: 1400/8/10