دوره 20، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 106-91 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahat Dahmardeh S, Motamedi M, Aziminejad A. Investigating the Adequacy of Accidental Eccentricity Recommended by Seismic Design Codes to Consider the Rotational Components in Nonlinear Dynamic Analysis. MCEJ 2020; 20 (4) :91-106
راحت دهمرده سامان، معتمدی مهرتاش، عظیمی نژاد آرمین. بررسی کفایت برون مرکزی اتفاقی پیشنهاد شده توسط استاندارد 2800 برای در نظر گرفتن مولفه دورانی زلزله. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (4) :91-106

1- واحد تهران جنوب، دانشگاه آزاد اسلامی
2- انگلستان دانشگاه بریتیش کلمبیا ، mmotamedi@civil.ubc.ca
3- واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی
به دلیل در دسترس نبودن داده­های سه مولفه دورانی زلزله­ها، تحلیل لرزه­ای ساختمان­ها معمولا تنها با اعمال مولفه­های انتقالی انجام می­شود. استاندارد 2800 برای در نظر گرفتن اثر مولفه پیچشی زلزله در تحلیل لرزه­ای این سازه­ها برون مرکزی اتفاقی را پیشنهاد نموده است. مقاله حاضر بر روی بررسی اثرات مولفه پیچشی بر پاسخ لرزه­ای سازه­های ساختمانی با مشخصات دینامیکی متفاوت متمرکز شده است. علاوه بر این کفایت 5 درصد برون مرکزی اتفاقی برای گنجاندن اثر مولفه پیچشی در تحلیل تاریخچه زمانی غیرخطی نیز مطالعه گردیده است. برای این منظور تعداد زیادی مدل یک طبقه سخت و نرم پیچشی با دوره تناوب­های انتقالی بین 05/0 تا 2 ثانیه و سه مقدار خروج از مرکزیت 0، 15 و 25% با استفاده از نرم افزار OpenSees مدلسازی شده و یکبار تحت تحریکات انتقالی و بار دیگر تحت تحریک انتقالی-دورانی قرار گرفته­اند. این مدل­ها مجددا طبق توصیه استاندارد 2800 با جابجایی مرکز جرم به میزان 05/0 بعد ساختمان در جهات مثبت و منفی بوسیله مولفه­های انتقالی تحلیل شده­اند. در این تحقیق 14 زلزله حوزه دور انتخاب شده و مولفه دورانی آن­ها بوسیله روشی غیر مستقیم بر پایه تئوری انتشار امواج لرزه­ای استخراج گردیده است. در مجموع بیش از 2600 تحلیل دینامیکی غیرخطی در این مطالعه پارامتریک انجام شده است. مقایسه پاسخ­های حاصل از تحلیل­ها نشان می­دهد که مولفه پیچشی زلزله اثر قابل ملاحظه­ای بر ساختمان­ها دارد و این اثر تابعی از مشخصات دینامیکی و پیچشی سازه­ها است. تغییرمکان سازه در اثر گنجاندن مولفه پیچشی در ترکیب بار لرزه­ای می­تواند تا 50% افزایش یابد. در ضمن نتایج بیان می­دارد که 05/0 برون مرکزی اتفاقی برای شبیه­سازی آثار مولفه پیچشی در تحلیل غیرخطی برای اکثر موارد جایگزین مناسبی نیست و منجر به نتایج غیرواقعی و دست پایین می­شود.
متن کامل [PDF 2075 kb]   (1109 دریافت)
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1398/10/2 | پذیرش: 1399/6/27 | انتشار: 1399/9/10