دوره 20، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 64-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ouhadi V R, Mohamadi A, Bahadorinezhad O R. Impact of Enhancement with Calcium Chloride Solution on the Electrolysis and Electro-Osmosis Mechanisms of Clayey Solis in Electrokinetics Process. MCEJ 2020; 20 (4) :55-64
اوحدی وحید رضا، محمدی آرمان، بهادری نژاد امید رضا. تأثیر شدت بخشی با محلول کلسیم‌کلرید بر مکانیسم‌های الکترولیز و الکترواسمزی خاک رسی در فرآیند الکتروسینتیک. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (4) :55-64

1- گروه عمران، دانشکده مهندسی، دانشگاه بوعلی سینا عضو هیئت علمی دانشکده عمران، پردیس دانشکده های فنی، دانشگاه تهران ، vahidouhadi@yahoo.ca
2- دانشکده مهندسی، دانشگاه بوعلی سینا
از الکتروسینتیک برای بهبود خصوصیات مهندسی خاک­های رسی نیز استفاده می­شود. در خاک­های حاوی کربنات به علت ظرفیت بافرینگ خاک، جبهه اسیدی بطور کامل شکل نمی­گیرد و بهبود کامل مشخصات فنی خاک بر اثر حضور یون هیدروژن صورت نمی­گیرد. همین موضوع سبب کاهش جریان الکترواسمزی و عدم عملکرد مناسب روش الکتروسینتیک می­شود. یکی از روش­های مقابله با این مشکل، استفاده از روش شدت­بخشی است. در این تحقیق اثر شدت­بخشی با استفاده از محلول کلسیم کلرید در فرایند الکتروسینتیک یک نمونه خاک رسی طبیعی پرکربنات، مورد تجزیه و تحلیل آزمایشگاهی قرار گرفته است. در این راستا نمونه رسی طبیعی پرکربنات تحت فرایند الکتروسینتیک در دو حالت بدون شدت­بخشی و شدت­بخشی شده با محلول کلسیم کلرید در غلظت­های 2/0 و 5/0 مولار که به مخزن موجود درمجاورت الکترود آند اضافه شدند، مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که به دلیل حضور درصد قابل توجه کربنات کلسیم در خاک، نه تنها pH نهایی خاک در فرایند الکتروسینتیک کاهش نیافته بلکه حتی به علت حاکم شدن جبهه بازی در حضور کربنات کلسیم و کلسیم کلرید در مکانیسم الکترولیز، مقادیر pH خاک افزایش یافته است. با این وجود در آزمایشات شدت بخشی داده شده با کلرید کلسیم، حضور یون کلسیم و افزایش فرایند انتقال الکترو یونی، سبب افزایش شدت جریان و بازده مکانیسم الکترواسمزی شده است. به گونه­ای که دبی الکترواسمزی نمونه شدت بخشی شده با 5/0 مولار کلسیم کلرید نسبت به نمونه بدون شدت بخشی در انتهای آزمایش افزایش 250 درصدی داشته است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: محیط زیست
دریافت: 1398/5/27 | پذیرش: 1399/9/10 | انتشار: 1399/9/10