دوره 20، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 176-163 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shabani R, zomorodian S M A, Zolghadr M. Two-Dimensional Simulation of Sand and Gravel Mining Hole, A Case Study in Helleh, River, Bushehr Province. MCEJ 2020; 20 (2) :163-176
شعبانی رضا، زمردیان سید محمد علی، ذوالقدر مسیح. شبیه سازی دو بعدی مهاجرت چاله برداشت مصالح، مطالعه موردی رودخانه حله در استان بوشهر. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (2) :163-176

1- بخش مهندسی آب دانشگاه شیراز
2- بخش مهندسی آب دانشگاه شیراز ، mzomorod@shirazu.ac.ir
3- استادیار گروه علوم و مهندسی آب دانشگاه جهرم
چکیده:   (2026 مشاهده)
برداشت بی‌رویه و غیرفنی شن و ماسه از رودﺧﺎﻧﻪﻫﺎ اﺛﺮات ﻧﺎﻣﻄﻠﻮب ﻣﻮرﻓﻮﻟﻮژیکی و ﻣﺤﻴﻂ زیستی زﻳﺎدی را به همراه داشته‌ است. با توجه به پرهزینه بودن ساخت مدل های فیزیکی از رودخانه‌ها، استفاده از مد‌ل‌‌های عددی برای شبیه‌سازی هیدرودینامیک و انتقال رسوب کمک قابل توجهی به شناخت پدیده‌های مرتبط از جمله بررسی اثرات منفی برداشت شن و ماسه در رودخانه‌های مختلف می‌کند. در این پژوهش ابتدا توانایی مدل دو بعدی مایک 21 در شبیه‌سازی انتقال چاله برداشت مصالح از طریق مقایسه با دادههای آزمایشگاهی مورد سنجش قرار گرفته است.  پس از اطمینان از توانایی مدل، بازه‌ای از رودخانه حله به عنوان مطالعه موردی بررسی گردیده است. جهت صحت سنجی مدل عددی، آزمایش‌هایی طراحی و اجرا گردید. نتایج نشان دهندهی عملکرد قابل قبول مدل مایک 21 در شبیه‌سازی هیدرودینامیک جریان و رسوب می‌باشند. به عنوان مطالعه موردی، بررسی اثرات چاله برداشت شن و ماسه بر رودخانه و پل موجود در آن در روخانه حله مورد توجه قرار گرفت. نتایج حاکی از آن است که در رودخانه حله به ازای هیدروگراف سیل با دوره بازگشت 25 ساله، چاله‌ی برداشت شن و ماسه موجب کاهش تراز نیمرخ بستر به میزان 27/1 متری در محدوده پل شده است.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: سازههای هیدرولیک
دریافت: 1398/4/9 | پذیرش: 1399/3/10 | انتشار: 1399/3/10