دوره 21، شماره 2 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 2 صفحات 62-49 | برگشت به فهرست نسخه ها

choobdarian R, yazdani A, Dabbagh H. reliability analysis of one dimentional structures using explicit probability density function of static response in stochastic finite element. MCEJ 2021; 21 (2) :49-62
چوبداریان ریزان، یزدانی آزاد، دباغ هوشنگ. تحلیل قابلیت اعتماد در سازههای یک بعدی به کمک تابع چگالی احتمال صریح پاسخ استاتیکی در اجزاء محدود تصادفی. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (2) :49-62

1- دانشگاه سنندج ، r.chobdarian@eng.uok.ac.ir
2- دانشگاه کردستان - گروه مهندسی عمران

تحلیل قابلیت اعتماد سازه­ها با در نظر گرفتن تصادفی بودن متغیرهای هندسه، مصالح و بارگذاری، راهنمای مناسبی جهت طراحی در مهندسی سازه می­باشد. از روش اجزاء محدود تصادفی به منظور تحلیل سیستم سازه­ای با در نظر گرفتن عدم قطعیت در سیستم­های تصادفی، استفاده می­شود. حل معادلات اجزاء محدود تصادفی منجر به محاسبه تمامی پاسخ­های محتمل سازه با در نظر گرفتن همه­ی متغیرهای تصادفی سیستم سازه­ای می­شود. به دلیل تاثیر عدم قطعیت در پاسخ سیستم­های سازه­ای، انجام تحلیل قابلیت اعتماد ضروری است. با اینحال به علت محدودیت روش­های کلاسیک تحلیل قابلیت اعتماد،  نیاز به محاسبه شاخص قابلیت اعتماد بر اساس تابع چگالی احتمال پاسخ وجود دارد. در این پژوهش با ترکیب روش اغتشاش و تغییرمتغیر و بدون وجود محدودیت نوع توزیع آماری متغیرهای تصادفی، تابع چگالی احتمال صریح پاسخ سازه محاسبه می­شود. با محاسبه تابع چگالی احتمال پاسخ استاتیکی سازه، احتمال خرابی و شاخص قابلیت اعتماد به طور مستقیم به دست می­آید. در اجزاء محدود تصادفی، به دلیل ثابت نبودن خصوصیات متغیرهای تصادفی در سازه، نیاز به تعریف یک تابع همبستگی بین متغیر تصادفی در المان­های مختلف می­باشد. بنابراین شاخص قابلیت اعتماد به عنوان معیار همگرایی مش­بندی با در نظر گرفتن مقیاس نوسانات و تابع همبستگی متغیرهای تصادفی در المان های مجاور، در نظر گرفته می­شود. در هر تعداد المان، شاخص قابلیت اعتماد سازه با استفاده از تابع چگالی احتمال صریح پاسخ و تابع ظرفیت سازه محاسبه شده تا در تعداد مشخصی از المان­ها به همگرایی برسد. در این مطالعه تحلیل اجزاء محدود تصادفی در حالت استاتیکی خطی برای یک نمونه تیر و یک نمونه ستون طره انجام می­گیرد و متغیرهای هندسه، مصالح و بارگذاری به صورت تصادفی با توزیع­های آماری واقعی مطابق پیشینه موضوع در نظر گرفته می­شوند. همان­گونه که مطابق اجزاء محدود کلاسیک قابل انتظار است، در تعداد بیشتر المان­ها و مش­بندی ریزتر، شاخص قابلیت اعتماد مقادیر بزرگتری دارد. در نظر گرفتن مقیاس نوسانات کمتر برای متغیرهای تصادفی، موجب می­شود شاخص قابلیت اعتماد در مقدار بزرگتری همگرا شود درحالیکه در مقیاس نوسانات بزرگتر به دلیل همبستگی بیشتر متغیر تصادفی در المان­های مجاور، در تعداد کمتری از المان­ها، همگرایی اتفاق می­افتد. همچنین نتایج تابع چگالی احتمال پاسخ با روش صریح در مقایسه با روش شبیه­سازی مونت­کارلو تطابق مناسبی را نشان می­دهد. مزیت استفاده از شاخص قابلیت اعتماد به عنوان معیار همگرایی در مش­بندی اجزاء محدود تصادفی، در نظر گرفتن همه­ی پاسخ­های محتمل سازه به جای استفاده از پاسخ متوسط سازه در طراحی می­باشد.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: مهندسی عمران و سازه
دریافت: 1398/3/7 | پذیرش: 1399/10/23 | انتشار: 1400/3/1