دوره 21، شماره 5 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 5 صفحات 14-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taheriyoun M, Hodaei M, Asadi P, Fallahi Zarandi A. Life cycle environmental impacts of residential buildings of concrete and steel structures, case study: Isfahan city. MCEJ 2021; 21 (5) :1-14
طاهریون مسعود، هدائی مهدی، اسدی پیام، فلاحی زرندی اصغر. اثرات محیط‌زیستی چرخه عمر ساختمانهای مسکونی با اسکلت بتنی و فولادی، مطالعه موردی شهر اصفهان. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (5) :1-14

1- دانشگاه صنعتی اصفهان ، taheriyoun@iut.ac.ir
2- دانشگاه صنعتی شریف
3- دانشگاه صنعتی اصفهان
4- دانشجوی دکترای مهندسی عمران- مدیریت و مهندسی منابع آب، دانشگاه صنعتی اصفهان
با توجه به اهداف توسعه پایدار و افزایش آلودگی محیط­زیستی، توجه به اثرات تولیدی هر محصول بیش از پیش افزایش یافته است. در این میان صنعت ساختمان نقش عمده­ای در آلودگی­های محیط­زیستی ایفا می‌کند چرا که بخش عمده ای از پسماندهای شهری از این صنعت ناشی می‌شود. از مهمترین عوامل موثر در مقدار و چگونگی اثرات محیط‌زیستی، نوع سیستم ساختمانی است. تحلیل چرخه عمر روشی است که برای ارزیابی تأثیرات محیط زیستی همراه با تمامی مراحل گوناگون عمر یک محصول از گهواره تا گور استفاده می‌شود. در این پژوهش چارچوبی برای ارزیابی چرخه عمر محیط‌زیستی ساختمان‌ها تشریح گردیده است. با توجه به این که در ایران بیشتر ساختمان­ها دارای قاب‌های فولادی یا بتنی هستند، اثرات محیط­زیستی دو نوع ساختمان فولادی و بتنی در شهر اصفهان به عنوان مطالعه موردی، برآورد و مقایسه شده است. تحلیل چرخه عمر در چهار مرحله تولید و فرآوری مواد و مصالح، ساخت، بهره‌برداری و پایان عمر مورد بررسی قرار می‌گیرد. اثرات محیط زیستی در قالب گروههای پتانسیل گرمایش زمین، پتانسیل اسیدی شدن ، تغذیه گرایی آب، کاهش منابع سوخت فسیلی ، آلاینده های هوا ، سلامت انسان، پتانسیل تشکیل مه دود فتوشیمیایی، تخریب لایه ازن و انتشار مواد سمی طبقه بندی شده است. نتایج نشان داد بیشترین سهم از تولید گازهای گلخانه ای را دی­اکسید کربن تشکیل می‌دهد که میزان انتشار آن در ساختمان بتنی ۲۴۴۰۰۰ کیلوگرم و در ساختمان اسکلت فولادی ۱۸۳۰۰۰ کیلوگرم است.  همچنین تاثیر ساختمان بتنی در تولید گاز­های گلخانه­ای و ذرات معلق بیشتر بوده و در مقابل ساختمان فولادی در تولید مواد سرطان­زا و سمی سهم بسیار بیشتری دارد. نرمال کردن تمام تاثیرات محیط­زیستی نشان داد که ساختمان اسکلت فولادی به دلیل انتشار مواد سرطان­زا نظیر کروم چند ظرفیتی تاثیر بسیار مخربتری بر روی محیط­زیست دارد.
نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: محیط زیست
دریافت: 1397/12/27 | پذیرش: 1399/12/28 | انتشار: 1400/8/10