دوره 15، شماره 5 - ( 1394 )                   جلد 15 شماره 5 صفحات 212-199 | برگشت به فهرست نسخه ها

Garivani S. Introducing Comb-Teeth Yielding Metallic Dampers. MCEJ 2015; 15 (5) :199-212
گریوانی صادق، آقاکوچک علی اکبر، شاه بیک شریف. معرفی میراگر فلزی جاری شونده دندانه شانه ای. مهندسی عمران مدرس. 1394; 15 (5) :199-212

1- دانشجو/دانشگاه تربیت مدرس
2- استاد/ دانشگاه تربیت مدرس
3- استادیار/ دانشگاه تربیت مدرس
در این مقاله یک میراگر فلزی جاری شونده جدید به نام "میراگر دندانه شانه‌ای" معرفی شده است. این میراگر از ورق‌های فولادی ساخته شده و شامل تعدادی دندانه است که انرژی ورودی را از طریق تسلیم خمشی درون صقحه خود مستهلک می‌نماید. برای این دندانه‌ها هندسه‌ای بهینه پیشنهاد شده است که توزیع یکنواخت تنش در طول آن‌ها را تضمین کرده و از ایجاد تمرکز تنش در نواحی محدودی از دندانه جلوگیری می‌کند. نتایج مدل‌سازی‌های‌ المان محدود و نیز آزمایش‌های انجام شده نشان می‌دهد که میراگر طراحی شده پاسخ‌هایی مطابق با اهداف طراحی را از خود بروز می‌دهد. سه نمونه از این میراگرها با مقیاس واقعی ساخته شده و به صورت چرخه ای تحت بارگذاری قرار گرفته‌اند. این نمونه‌ها ضمن تحمل جابجایی تجمعی قابل توجه، منحنی‌ هیسترزیس کاملاً پایداری نیز دارند. پس از آزمایش نمونه‌های تنها، دو قاب ساده فولادی مجهز به میراگر دندانه شانه‌ای نیز ساخته شده و تحت بارگذاری چرخه‌ای آزمایش شده‌اند. برای جلوگیری از کمانش خارج از صفحه دندانه‌ها و نیز ناپایداری سیستم میراگر و مهاربند در قاب‌ها قیود مناسبی طراحی و اجرا شده‌اند. نتایج این آزمایش‌ها نشان می-دهد که این میراگرها توانایی استهلاک انرژی بالایی را داشته و با طراحی مناسب می‌توان از آن‌ها در سازه‌ها استفاده نمود.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: سازه
دریافت: 1393/10/15 | پذیرش: 1394/6/1 | انتشار: 1394/8/17