دوره 14، شماره 5 - ( 1393 )                   جلد 14 شماره 5 صفحات 9-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arianfar A, Ahmadi M. Assessment of AE and DRA Methods for In-situ Stress Measuring and Study of Delay Time in both Methods. MCEJ 2014; 14 (5) :1-9
آرین فر علی، احمدی مرتضی، قزوینیان عبدالهادی. ارزیابی روش AE و DRA در اندازه گیری تنش برجا و بررسی اثر زمان تاخیر در این دو روش. مهندسی عمران مدرس. 1393; 14 (5) :1-9

1- دانشجوی فارغ التحصیل کارشناسی ارشد
2- عضو هیئت علمی مهندسی معدن دانشگاه تربیت مدرس
 تخمین تنش برجا به روش آزمایشگاهی به خاطر هزینه کم و سریع بودن، امروزه مورد توجه پژوهشگران مکانیک سنگ قرار گرفته­است. از روش‌های آزمایشگاهی تخمین تنش برجا که پژوهش روی آن افزایش یافته است، روش انتشار اکوستیک(Acoustic Emission) و آنالیز نرخ تغییر شکل(Deformation Rate Analysis) است. دقت نتایج در این روش­ها برگرفته از بافت سنگ، نوع ترک‌ها و اثر زمان تاخیر است. در این پژوهش توانایی روش AE و DRA در تخمین تنش برجا و اثر زمان تاخیر در مقدار تنش اندازه­گیری شده و بررسی شده است. زمان تاخیر فاصله زمانی بین کرگیری از محل و زمان آزمایش است. برای اندازه­گیری تنش برجا از تکیه­گاه سد سیمره، 6 سری نمونه با زمان تاخیرهای متفاوت (دو سری نمونه با زمان تأخیر 5 سال و چهار سری نمونه با زمان تاخیر 20 روز)  تهیه و آزمایش روی آنها انجام شد. مقدار تنش تخمین زده شده از روش­های AE و DRA محاسبه و با نتایج روش شکست هیدرولیکی (Hydroulic Fracturing) مقایسه شد. نتایج حاکی از هم‌خوانی خوب بین روش AE و DRA با روش شکست هیدرولیکی است. تنها اختلاف در مقدار تنش قائم بوده که علت این امر این است که در روش HF فرض برابری تنش قائم اصلی معادل با وزن روباره است. نتایج نشان می­دهند که زمان تاخیر باعث پراکندگی نتایج در دو روش AE و DRA شده و برای حصول نتیجه بهتر در مقدار اندازه­گیری شده زمان تاخیر باید کمینه ممکن باشد.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: عمران
دریافت: 1391/3/27 | پذیرش: 1393/9/1 | انتشار: 1393/11/8