دوره 20، شماره 4 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 4 صفحات 133-121 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sheykhali M, Asadollahfardi G, Emamzadeh S S. Identification and Prioritization of the Criteria and Indicators of the Urban Water System by AHP and RAMCAP. MCEJ 2020; 20 (4) :121-133
شیخعلی مجید، اسدالله فردی غلامرضا، امامزاده سید شهاب. شناسایی و اولویت‌بندی معیارها و شاخص‌های مؤثر در تامین آب سامانه آب‌رسان شهری به روش تلفیقی AHP و RAMCAP. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (4) :121-133

1- 'گروه عمران دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه خوارزمی
2- گروه عمران دانشکده فنی و مهندسی دانشگاه خوارزمی ، asadollahfardi@yahoo.com
3- گروه عمران دانشکده فنی و مهندسی
سامانه­های تأمین و توزیع آب شـهری شـامل منـابع تـأمین، خطـوط انتقال­ اصلی، تصفیه­خانه­ها، مخـازن ذخیـره و سیسـتم توزیـع آب بـه طیف وسیعی از مصرف‌کنندگان خدمات‌رسانی مـی­کننـد و ازاین‌رو جزو زیرساخت­های اساسی در هر شهری به شمار می­رونـد. هدف اصلی این پژوهش شناسایی و اولویت­بندی دارایی‌های حیاتی و حساس و مهم تأسیسات آب‌رسانی که شامل مخازن، شبکه انتقال و توزیع، تصفیه­خانه­ها، سدها، تلمبه‌خانه‌ها، چاه­ها، رودخانه­ها ، بر مبنای معیارهای ارزش اقتصادی، ارزش عملکردی و منحصربه‌فرد بودن با استفاده از روش تلفیقی سلسله مراتبی (AHP) و مدیریت و ارزیابی ریسک برای حفاظت از دارایی­های حیاتی (RAMCAP) است. برای به دست آوردن عدد اولویت­بندی ارزش دارایی به‌صورت کمی، از روش AHP با مدل‌سازی در نرم‌افزار Super Decisions نسخه ۲٫۸ (۲۰۱۵) استفاده شد. در ابتدا ماتریس زوچی  AHP مبتنی بر روش RAMCAP بر اساس سه معیار بیان ‌شده طراحی شد و در بین خبرگان ذی‌ربط که تعداد 42 نفر بودند، توزیع و نظرات جمع‌آوری شد. در ادامه برای به دست آوردن عدد اولویت­بندی  دارایی­ها، داده­های پر شده ماتریس ها زوجی برای مدل‌سازی به روش AHP، وارد نرم‌افزار Super Decisions نسخه ۲٫۸ (۲۰۱۵) شد. بر مبنای روش تلفیقی سد امیرکبیر، سد طالقان، سد لتیان، سد لار، سد ماملو، سد نمرود، سد زیارت، سد شهید غفوری، چاه‌ها، چشمه­ها، رودخانه­ها، تصفیه‌خانه شماره یک (جلالیه)، تصفیه‌خانه شماره دو (کن)، تصفیه‌خانه‌های شماره( ۳ و ۴)، تصفیه‌خانه شماره پنج، تصفیه‌خانه شماره شش، تصفیه‌خانه شماره هفت (سوهانک)، تصفیه‌خانه فاضلاب صاحبقرانیه، تصفیه‌خانه فاضلاب محلاتی،  تصفیه‌خانه فاضلاب زرگنده، تصفیه‌خانه فاضلاب قیطریه، تصفیه‌خانه فاضلاب شهرک قدس، تصفیه‌خانه فاضلاب شوش، تصفیه‌خانه فاضلاب اکباتان، تلمبه‌خانه‌ها، مخازن ذخیره، شبکه توزیع آب دارایی­های حیاتی سامانه آب­رسانی شهر تهران انتخاب شدند. بر مبنای معیارهای تعریف‌شده ارزش اقتصادی، ارزش عملکردی و منحصربه‌فرد بودن سد لتیان و سد امیرکبیر و سد طالقان به ترتیب در رتبه­های اول تا سوم با وزن عدد ارزش به ترتیب ۰٫۱۴۷۷ و ۰٫۱۳۵۹ و ۰٫۱۱۰۹ و شبکه توزیع و مخازن ذخیره در رتبه ۲۴ و ۲۵ با وزن عدد ارزش دارایی به ترتیب ۰٫۰۰۴۶ و ۰٫۰۰۴۵ قرار گرفتند.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: آب
دریافت: 1397/9/29 | پذیرش: 1399/3/21 | انتشار: 1399/9/10