دوره 19، شماره 5 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 5 صفحات 13-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Bagheri Z, Ranjbarnia M. Simulation of longitudinal dowels performance in stability of tunnels face. MCEJ 2019; 19 (5) :1-13
باقری کلی زهرا، رنجبرنیا مسعود. مدلسازی عملکرد سیستم المان های مسلح کننده طولی فایبرگلاس جهت پایدارسازی جبهه حفاری تونل ها. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (5) :1-13

1- گروه مهندسی ژئوتکنیک دانشکده مهندسی عمران دانشگاه تبریز
2- استادیار گروه ژئوتکنیک دانشکده مهندسی دانشگاه تبریز ، m.ranjbarnia@tabrizu.ac.ir
در زمین­های ریزشی جهت حفاری­ ایمن سازه­های زیر زمینی، سیستم­های نگهداری متفاوتی می­تواند استفاده شود. در چنین شرایطی پیش مسلح سازی با استفاده از داول­های طولی یکی از روش­های بسیار کارآمد است. مطالعه حاضر به مدل سازی  عددی رفتار سیستم نگهداری فایبرگلاس می پردازد که در آن تغییر مکان جبهه مسلح شده بدست می­آید. ترکیب این سیستم با سیستم نگهداری شاتکریت بعنوان سیستم نگهداری اصلی تونل و سیستم پیش برش مکانیکی (پریکاتینگ) بعنوان یکی دیگر از روش­های پیش نگهداری تاج تونل نیز مورد مطالعه قرار گرفته است و نهایتا مقدار بار معادل وارده بر این المانهای طولی تعیین شد. این تحقیق، در شرایط مختلف تنش محیطی درجا و در عمق­های متفاوت بر روی یک نوع خاک دانه­ای (سنگ خرد شده و بشدت ضعیف) انجام گرفته است.. با جمع بندی و پردازش نتایج، روابط تجربی برای تخمین تغییرمکان جبهه حفاری تونل­های حفاری شده در سنگ ضعیف و تنش داول های مسلح کننده بر حسب حفاری، تنش­های برجای محیطی و همچنین چگالی (تعداد) داول­ها ارائه شده است.
نتایج حاصل نشان داد که ضریب تنش غیر هیدروستاتیک باعث ایجاد تنش­ها و کرنش­های غیر یکنواخت در جبهه حفاری می­گردد که بررسی و شناسایی بحرانی­ترین ناحیه باعث مسلح سازی بیشتر آن می­شود. بویژه برای مقادیر تنش غیر هیدروستاتیک بزرگتر از یک ، تنش نرمالیزه شده ماکزیمم داول­ها و کرنش مرکز جبهه حفاری افزایش قابل توجهی می­یابد. همچنین سیستم پیش برش مکانیکی، کارآمدترین روش فنی برای پایدارسازی جبهه حفاری است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: ژئوتکنیک
دریافت: 1397/8/26 | پذیرش: 1398/7/30 | انتشار: 1398/10/10