دوره 16، شماره 2 - ( 1395 )                   جلد 16 شماره 2 صفحات 172-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shahbazi A, zahedinia S, Hashemi S. Evaluate the performance of Populus nigra sawdust in the removal of methylene blue from aqueous solutions : isotherms, kinetics and thermodynamics studies. MCEJ 2016; 16 (2) :161-172
شهبازی افسانه، زاهدی نیا شیرین، هاشمی سید حسین. بررسی کارایی خاک‌اره صنوبر در حذف متیلن بلو از محلول های آبی؛ مطالعات ایزوترم، سینتیک و ترمودینامیک. مهندسی عمران مدرس. 1395; 16 (2) :161-172

1- استادیار علوم محیطی، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی
2- دانشجوی کارشناسی ارشد علوم محیطی، پژوهشکده علوم محیطی، دانشگاه شهید بهشتی
در مطالعه حاضر کارایی خاک‌اره صنوبر به عنوان یکی از ضایعات چوبی (بدون تغییرات شیمیایی) در حذف متیلن‌بلو از پساب، مورد بررسی قرار گرفته است. ایزوترم‌ها (با استفاده از مدل‌های ایزوترم لانگمیر و فروندلیچ) و سینتیک‌های جذب (با استفاده از مدل‌های شبه مرتبه اول، شبه مرتبه دوم، الوویچ و نیز مدل‌ نفوذ درون‌ ذره‌ای) مورد مطالعه قرار گرفت و مشاهده شد که رفتار فرآیند مورد نظر از مدل ایزوترمی لانگمیر (996/0=R2) تبعیت کرده و سینتیک آن بر واکنش شبه مرتبه دوم (999/0=R2) منطبق می‌گردد و این مکانیسم به وسیله جذب سطحی و نفوذ درون ذره‌ای کنترل شده است. همچنین پارامترهای ترمودینامیکی سیستم جذب از قبیل تغییر در آنتالپی (ΔH°)، آنتروپی (°ΔS) و انرژی آزاد گیبس (°ΔG) اندازه‌گیری و ارزیابی شد. حداکثر ظرفیت جذب خاک‌اره صنوبر در جذب رنگ کاتیونی متیلن بلو در شرایط بهینه برابر mg/g 85/26 بوده است. نتایج نشان داد که خاک‌اره صنوبر، جاذب طبیعی مناسبی در جذب رنگ متیلن بلو از پساب محسوب می‌شود که در شرایط بهینه درصد جذبی برابر 68/84% را دارا می‌باشد.
نوع مقاله: طرح پژوهشی | موضوع مقاله: مهندسی آب
دریافت: 1394/4/18 | پذیرش: 1394/11/3 | انتشار: 1395/4/1