دوره 19، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 25-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Amiri A, Karami H, Farzin S, Nikpour M R. Evaluation of Circular Orifice Effect on Discharge Coefficient of Piano-Key Weirs using FLOW-3D. MCEJ 2019; 19 (2) :13-25
امیری عباس، کرمی حجت، فرزین سعید، نیک پور محمد رضا. بررسی تأثیر روزنه دایره‌ای بر ضریب آبگذری سرریزهای کلید پیانویی با استفاده از FLOW-3D. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (2) :13-25

1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان
2- استادیار گروه مهندسی عمران آب و سازه های هیدرولیکی، دانشگاه سمنان ، hkarami@semnan.ac.ir
3- استادیارگروه مهندسی آب و سازه های هیدرولیکی ، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان
4- استادیارگروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی
یکی از راهکارهای موثر و اقتصادی جهت افزایش راندمان سرریزها، استفاده از سرریزهای غیرخطی بوده که با تغییر هندسه پلان و افزایش طول سرریز در عرض ثابت از کانال، ظرفیت عبور جریان افزایش می­یابد. در این پژوهش، عملکرد هیدرولیکی سرریزهای کلیدپیانویی توسط نرم افزار FLOW-3D شبیه­سازی شده و با استفاده از داده­های آزمایشگاهی، مورد صحت سنجی قرار گرفته است. در ادامه، با ایجاد روزنه­های دایره­ای به صورت منفرد و دوتایی روی پاشنه سرریز ( ) ، ضریب آبگذری سرریز ترکیبی نسبت به پارامترهای بدون بعد  برای نسبت­های آبی مختلف، بررسی و ارزیابی شده است. نتایج نشان می­دهد در حالی­که دبی عبوری از روزنه نسبت به رابطه مستقل محاسبه دبی، تغییر محسوسی ندارد، افزایش قطر روزنه، ضریب آبگذری سرریز ترکیبی را با حداکثر نسبت بازشدگی 05/0=  ، بین 5/0 تا 6 درصد نسبت به سرریز کلید پیانویی بدون روزنه افزایش می­دهد. همچنین، با افزایش ارتفاع روزنه­ منفرد با قطر ثابت، ضریب آبگذری بین 5/0 تا 3 درصد کاهش می­یابد. از سوی دیگر، استفاده از روزنه­های دوتایی، ضریب آبگذری را نسبت به حالت منفرد با همان نسبت بازشدگی کاهش داده، به طوریکه با افزایش فاصله روزنه­ها، در ابتدا با روند افزایشی و سپس در 2<    با روند کاهشی روبرو بوده است. در انتها با استفاده از پارامترهای بدون بعد، رابطه­ای برای تخمین ضریب آبگذری با 95/0R2= ارائه شده است.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: سازههای هیدرولیک
دریافت: 1397/8/2 | پذیرش: 1397/12/22 | انتشار: 1398/4/24