دوره 21، شماره 4 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 4 صفحات 126-113 | برگشت به فهرست نسخه ها

mohamadalipourahari A, Bakhtiari arkasi A, jalilighazizadeh M. Numerical Study of the Flow Velocity Distribution over Rectangular Side Weirs. MCEJ 2021; 21 (4) :113-126
محمدعلی پوراهری امیرعلی، بختیاری ارکسی عباس، جلیلی قاضی زاده محمدرضا. بررسی عددی توزیع سرعت در جریان بر روی سرریزهای جانبی مستطیلی. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (4) :113-126

1- دانشگاه شهید بهشتی
2- کارشناسی ارشد
3- دانشگاه شهید بهشتی ، m_jalili@sbu.ac.ir
سرریزهای جانبی، کاربردگسترده­ای در سیستم­های انتقال آب و فاضلاب دارند. جریان بر روی این سازه­ ها از نوع متغیر مکانی و سه بعدی است. برای تحلیل این جریان لازم است توزیع سرعت و مقادیر ضرایب تصحیح انرژی جنبشی (α) و اندازه حرکت (β) شناخته شده باشند اما پیچیدگی ­های موجود در این جریان از یک طرف و محدودیت­های آزمایشگاهی از طرف دیگر، باعث شده است تا توزیع سرعت در این نوع از جریان، کمتر مورد مطالعه قرار گیرد. در تحقیق حاضر توزیع سرعت در سرریز جانبی مستطیلی توسط نرم افزار FLOW-3D در دو حالت جریان زیر بحرانی و فوق بحرانی مورد بررسی قرار گرفته است. ابتدا صحت­ سنجی نرم ­افزار با استفاده از داده­ های آزمایشگاهی انجام شد. پس از اطمینان از عملکرد مدل عددی در تحلیل جریان، توزیع سرعت، ضرایب تصحیح انرژی جنبشی و اندازه حرکت و نواحی جداشدگی مورد مطالعه قرار گرفتند. براساس نتایج شبیه­ سازی موجود، روابط جدیدی بین ضرایب αوβ  برای جریان زیربحرانی و فوق بحرانی ارائه شد و همچنین روابطی برای کمی ­سازی ناحیه جداشدگی، ارائه گردید. نتایج این تحقیق می­تواند به طراحان سرریزهای جانبی برای شناخت بهتر از جریان سه بعدی و پیچیده آن کمک نماید.

نوع مقاله: پژوهشی اصیل (کامل) | موضوع مقاله: سازههای هیدرولیک
دریافت: 1397/6/4 | پذیرش: 1398/7/30 | انتشار: 1400/5/10