دوره 17، شماره 1 - ( 1396 )                   جلد 17 شماره 1 صفحات 261-253 | برگشت به فهرست نسخه ها

ansari M, ansary M. Vertical Earthquake Component Effect on Seismic Demand of Medium Rise Concrete Frames. MCEJ 2017; 17 (1) :253-261
انصاری مختار، وهدانی رضا، انصاری مسعود. اثر مولفه قائم زلزله روی تقاضای لرزه‌ای قابهای بتنی میان‌مرتبه. مهندسی عمران مدرس. 1396; 17 (1) :253-261

1- دانشگاه بززگمهر قائنات
2- استادیار گروه مهندسی زلزله دانشکده عمران دانشگاه سمنان
3- دانش آموخته کارشناسی ارشد
با توجه به خسارتهای سازه ای به وجود آمده در زمین لرزهای نزدیکگسل اخیر که به مؤلفه ی قائم زمین لرزه نسبت داده میشودو بروز آسیب های متعدد در ستون‌های بتنی که باعث تخریب پیشرونده نیز می‌شود، علاقه مندی برای بررسی اثر مؤلفه ی قائم در پاسخ های لرزه‌ای افزایش یافته است.در این پژوهش، قابهای بتنی میان‌مرتبه طراحی شده با ضوابط لرزه‌ای، تحت تحریک همزمان مولفه قائم و افقی زلزله و تحریک مولفه افقی زلزله به تنهایی قرار گرفت. برای تحلیل تاریخچه زمانی از دو گروه شتاب نگاشت‌های نزدیک و دور از گسل، استفاده گردید. پاسخ‌های سازه ای نیروی محوری کششی، فشاری و نوسان نیروی محوری ستون‌ها، نسبت نیاز به ظرفیت برشی ستون‌ها و لنگر بیشینه ی وسط دهانه ی تیر، در دو حالت با و بدون تحریک مؤلفه ی قائم، مقایسه شد و اثر حضور مؤلفه ی قائم، برای شتاب نگاشت های دور و نزدیک گسل، برای دهانه ی کناری و میانی، قابهای بتنی به صورت مجزا به دست آمد .نتایج نشان می‌دهد که نیروی کششی و بروز کشش در ستون های کناری بحرانیتر از ستونهای میانی، خواهد بود. حضور مؤلفه ی قائم باعث کاهش نیروی فشاری کمینه و حرکت به سمت کشش می شود که این مقدار در بحرانی ترین حالت، به صورت میانگین بین شتاب نگاشتهای نزدیک گسل به 84% کاهش میرسد. حضور مؤلفه ی قائم باعث افزایش نیاز به ظرفیت برشی میشود و در بیشترین حالت به 31% افزایش نسبت نیاز به ظرفیت برشی منجر میشود.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1394/7/20 | پذیرش: 1395/3/19 | انتشار: 1396/3/1