دوره 19، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 233-223 | برگشت به فهرست نسخه ها

Varmazyari M, Sabbagh-yazdi S R, mirzabozorg H. Nonlinear Seismic Response of an Existing Concrete Arch Dam Subjected to Deconvolved Earthquake Input. MCEJ 2019; 19 (2) :223-233
URL: http://mcej.modares.ac.ir/article-16-20204-fa.html
ورمزیاری مهدی، صباغ یزدی سعید رضا، میرزابزرگ حسن. بررسی پاسخ لرزه‌ای غیر‌خطی سد‌های بتنی قوسی موجود تحت ورودی زلزله کالیبره شده حاصل از روش دیکانوولوشن. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (2) :223-233

URL: http://mcej.modares.ac.ir/article-16-20204-fa.html

1- دانشجوی دکترای عمران گرایش سازه دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
2- گروه مهندسی سازه، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی، تهران، ایران
در این مقاله اثرات ورودی زلزله کالیبره شده حاصل از روش دیکانوولوشن در بستر پی بر روی پاسخ خطی و غیر‌خطی سدهای بتنی قوسی مورد بررسی قرار گرفته است. غیر‌خطی، ناشی از لغزش و باز و بسته شدن درزها‌ی انقباضی بدنه سد می‌باشد. دریاچه تراکم‌پذیر فرض شده و با روش المان محدود و شرایط مرزی مناسب مدل گردیده است. برای جلوگیری از انعکاس امواج منتشر‌شده به داخل پی از شرایط مرزی ویسکوز استفاده شده است. سد شهید عباسپور به عنوان مطالعه موردی انتخاب شده و آنالیز در دو گام صورت می‌گیرد: نخست آنالیز دیکانوولوشن انجام می‌شود که دامنه و محتوی فرکانسی زلزله اعمالی به بستر مدل پی را به‌گونه‌ای تنظیم می‌کند که پاسخ شتاب مطلوب در سطح مشترک پی-سد به دست آید و با زلزله میدان آزاد مطابقت داشته باشد سپس، پاسخ سیستم سد-پی-دریاچه تحت زلزله کالیبره شده اعمالی در بستر پی محاسبه می‌گردد. نتایج روش دیکانوولوشن موجود انطباق خیلی خوبی را بین پاسخ بازتولید شده در نقاط مختلف دره تحت زلزله کالیبره شده و مولفه‌های افقی زلزله میدان آزاد نشان می‌دهد. از یک روش دیکانوولوشن اصلاح شده‌ای برای زلزله قائم استفاده شده است که همگرایی بهتری را برای زلزله‌های فرکانس ‌بالا نتیجه می‌دهد. نوآوری این مقاله بررسی اثرات ورودی زلزله کالیبره شده حاصل از روش دیکانوولوشن علاوه بر اثرات غیرخطی درزهای انقباضی و پی جرمدار بر پاسخ سیستم سد-پی-دریاچه می‌باشد. بر اساس نتایج ، مدلسازی درزهای انقباضی باعث کاهش تنش کششی به محدوده مجاز تنش در نواحی میانی تاج سد و تکیه گاه های نزدیک تاج سد شده است.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1396/4/12 | پذیرش: 1396/12/9 | انتشار: 1398/4/24