دوره 15، شماره 3 - ( 1394 )                   جلد 15 شماره 3 صفحات 178-171 | برگشت به فهرست نسخه ها

Turbulent flow structure around submerged T-shape spur dike. MCEJ 2015; 15 (3) :171-178
مهرآیین مجتبی، نوربخش سید ماجد، قدسیان مسعود. بررسی میدان جریان آشفته اطراف آبشکن Tشکل مستغرق. مهندسی عمران مدرس. 1394; 15 (3) :171-178

1- هیات علمی- دانشگاه خوارزمی
2- دانش آموخته دانشگاه تربیت مدرس
3- هیات علمی/ دانشگاه تربیت مدرس
در این مقاله میدان جریان در اطراف آبشکن Tشکل مستغرق بررسی شد. بررسیهای انجام شده شامل سرعتهای میانگین، خطوط جریان و پارامترهای آشفتگی جریان می‌باشد. نتایج تحقیق حاضر نشان دهندۀ وجود یک جریان چرخشی در پایین دست آبشکن است. جهت جریان چرخشی، بدلیل تاثیر جریان روگذر از روی آبشکن، خلاف جهت جریان چرخشی مشاهده شده در آبشکنهای غیر مستغرق است. محدودۀ جریان چرخشی نسبت به آبشکنهای مستغرق ذوزنقه‌ای تا محدودۀ وسیعتری از پایین‌دست امتداد می‌یابد. پارامترهای آشفتگی بررسی شده در این تحقیق شامل تنشهای رینولدز عمودی، تنشهای برشی وارد شده بر کف، احتمال ایجاد هرکدام از پدیده‌های آشفتگی و همبستگیهای درجۀ 3 می‌باشد. بیشترین مقدار تنشهای رینولدز عمودی در نوک بالادست آبشکن مشاهده می‌شود. علاوه بر این بیشترین تنش برشی وارد بر کف نیز در این منطقه مشاهده شد. بررسی احتمال ایجاد هرکدام از پدیده‌های انفجار آشفتگی در راستای جریان و عمق کانال نشان دهندۀ احتمال بیشتر پدیده‌های بیرون‌رانی و جاروبی در بالادست آبشکن می‌باشد. در حالی که در منطقۀ چرخشی پایین‌دست آبشکن پدیده‌های اندرکنشی احتمال بیشتری دارند. احتمال ایجاد پدیده‌های بیرون‌رانی و جاروبی در نوک بالادست آبشکن، برای نوسانات سرعت در راستای عرض و عمق کانال نیز بیشتر می‌باشد. بررسی همبستگی‌های درجۀ 3 نشان دهندۀ حاکمیت پدیده‌های بیرون رانی در بالادست آبشکن و در محدودۀ بال آبشکن تا دیوارۀ نزدیک آن می‌باشد. در منطقۀ پایین‌دست آبشکن پدیده‌های اندرکنشی در راستای طولی کانال حاکمیت بیشتری دارند که باعث ته‌نشین شدن رسوبات در این ناحیه خواهند شد.
واژه‌های کلیدی: آبشکن، میدان جریان، آشفتگی
نوع مقاله: طرح پژوهشی | موضوع مقاله: مهندسی آب