دوره 19، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 90-79 | برگشت به فهرست نسخه ها

Taghizadeh H, Arzanlou A, Kardan N. Numerical Investigating the Effect of Changing the Ogee Profile of Three-Sided Spillways on Improving their Hydraulic Performance. MCEJ 2019; 19 (1) :79-90
تقی زاده حامد، ارزنلو ابوالفضل، کاردان نازیلا. بررسی عددی اثر تغییر منحنی استاندارد سرریزهای سه‌جانبی در بهبود عملکرد هیدرولیکی آن‌ها. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (1) :79-90

1- دانشجوی دکترا، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه ارومیه
2- دانشگاه آزاد واحد تهران مرکز دانشکده فنی گروه عمران و مدریت ساخت
3- استادیار گروه مهندسی عمران دانشگاه شهید مدنی آذربایجان
سرریزهای سه‌جانبی از جمله مجراهای تخلیه کننده سدها بوده که علیرغم محدودیت‌های هیدرولیکی، در شرایط خاص توپوگرافی به عنوان بهترین انتخاب مطرح می‌شوند. سرریزهای سه‌جانبی دارای برخی شرایط هیدرولیکی نامناسب هستند که به‌عنوان نمونه می‌توان به تلاطم و آشفتگی جریان، اتلاف انرژی و نیز وارد آمدن ضربات نوسانی شدید آب بر تمامی وجوه سرریز اشاره کرد. در تحقیق حاضر شبیه‌سازی عددی میدان جریان سه‌بعدی پیرامون سرریز جانبی U شکل و آبپایه واقع در انتهای کانال جانبی با استفاده از نرم افزار Flow3D مورد توجه قرار گرفته است. در ادامه با پله‌ای نمودن منحنی استاندارد سرریز اوجی سه جانبی، میزان تغییر در عمق جریان و نوسانات فشار دینامیکی در کانال جانبی مورد ارزیابی قرار گرفته است. برای بررسی کمی نوسانات فشار دینامیکی از عدد بدون بعد پارامتر آشفتگی استفاده شده است. نتایج نشان می‌دهد پلکانی نمودن منحنی استاندارد این نوع سرریز موجب کاهش برخورد سفره‌های ریزشی جریان و افزایش عمق جریان در کانال جانبی می‌گردد. از سویی دیگر تغییر منحنی استاندارد، کاهش قابل توجه شدت نوسانات فشار در داخل کانال جانبی را به دنبال دارد.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1395/12/21 | پذیرش: 1396/6/27 | انتشار: 1398/2/25