دوره 19، شماره 1 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 1 صفحات 234-223 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kakvan P, Bakhshpoori T, Pourzeynali S. The effect of earthquake aftershocks on the steel buildings with irregular plan. MCEJ 2019; 19 (1) :223-234
کاکوان پژمان، بخشپوری طاها، پورزینلی سعید. بررسی تاثیر پس لرزه‌های زلزله در ساختمان‌های فولادی با نامنظمی هندسی در پلان. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (1) :223-234

1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی سازه، دانشکده مهندسی، دانشگاه آزاد رامسر
2- عضو هیات علمی گروه مهندسی عمران، دانشگاه گیلان، دانشکده فنی مهندسی شرق گیلان، گیلان، رودسر، واجارگاه، ایران.
3- عضو هیئت علمی / دانشگاه گیلان
گسل‌ها معمولا تمام انرژی‌های انباشته خود را زمانی که اولین گسیختگی رخ می‌دهد، آزاد نمی‌کنند. بلکه این انرژی‌ها در موقعیت‌های مختلف به صورت گسیختگی‌های متوالی تا تثبیت گسل ادامه می‌یابند. این گسیختگی‌های متوالی در طول گسل باعث ایجاد زلزله‌های متعددی می‌شوند که عمدتا آن‌ها را به صورت پیش‌لرزه، لرزه‌اصلی و پس‌لرزه تقسیم بندی می‌کنند. مشاهدات میدانی نشان می‌دهند که سیستم‌های سازه‌ای تحت توالی زلزله‌ها، مخصوصا سازه‌هایی که به دلیل زمان کم بین دو زلزله بهسازی نشده‌اند، دچار خرابی می‌شوند. در این مقاله به بررسی سازه‌‌های نامنظم هندسی در پلان با سیستم قاب خمشی فولادی با شکل‌پذیری ویژه تحت توالی زلزله پرداخته شده است. هر کدام از این سازه‌ها شامل یک مدل منظم و دو مدل نامنظم با نامنظمی کم و زیاد می‌باشند، که مطابق آیین‌نامه‌های ایران طراحی اولیه گردیدند و سپس با انجام تحلیل‌های دینامیکی غیرخطی، این سازه‌ها تحت شتاب‌نگاشت‌های توالی زلزله واقعی، مورد ارزیابی قرار گرفتند. در نهایت پس از بررسی پارامترهایی چون جابجایی بام، جابجایی نسبی ماندگار طبقات و بیشترین جابجایی نسبی طبقات، افزایش پاسخ سازه‌ها و در نتیجه آن خرابی تحت اثر پس‌لرزه مشاهده شد. با افزایش میزان نامنظمی در پلان، ناپایداری سازه تحت پس‌لرزه افزایش پیدا می‌کند که ممکن است موجب خرابی سازه شود.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1396/11/13 | پذیرش: 1398/3/1 | انتشار: 1398/2/25