دوره 21، شماره 5 - ( 1400 )                   جلد 21 شماره 5 صفحات 171-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

nayyer S, farzin S, rostami M. Experimental Investigation of Scouring around Different Combinations of Impermeable Series Spur dikes. MCEJ 2021; 21 (5) :161-171
نیر شهاب، کرمی حجت، فرزین سعید، رستمی محمد. بررسی آزمایشگاهی آبشستگی پیرامون ترکیب‌های مختلف آبشکن‌های سری نفوذناپذیر. مهندسی عمران مدرس. 1400; 21 (5) :161-171

1- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی آب و سازههای هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان.
2- دانشگاه سمنان
3- استادیار، گروه مهندسی آب و سازه‌های هیدرولیکی، دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه سمنان.
4- گروه مهندسی آب، پژوهشکده حفاظت خاک و آبخیزداری جهاد کشاورزی.
اصلاح مسیر رودخانه به‌منظور کنترل سیلاب، جلوگیری از فرسایش بستر، تثبیت و حفاظت دیواره‌ها و همچنین تنظیم عرض رودخانه از جمله اهدافی هستند که در استفاده از آبشکن در نظر گرفته می‌شود. آبشکن‌های متداول دارای شکل‌های هندسی ساده، L و T هستند. این پژوهش در راستای بهینه کردن ترکیب‌های مختلف آبشکن‌های سری در جهت کاهش آبشستگی انجام شده‌است. آبشکن‌های نفوذناپذیر با اشکال هندسی مختلف به‌صورت سری 3 تایی در ترکیب‌های متفاوت تحت شرایط U/Ucr≈1 مورد بررسی آزمایشگاهی قرار گرفتند. آبشکن اول در همه ترکیب‌ها T شکل بوده است. نتایج نشان داد برای آبشکن اول، در 10% زمان تعادل، بیش از 90% آبشستگی نهایی اتفاق می‌افتد. بهترین حالت از نظر متوسط عمق آبشستگی در هر سه موقعیت، ترکیب (T L T) است که در حدود 4/1 برابر عمق جریان فرسایش دارد. همچنین از دیدگاهی دیگر بهترین عملکرد در کل محدوده مورد حفاظت آبشکن‌ها با توجه به حجم فرسایش مربوط به ترکیب (T I I)می‌باشد که دارای حداقل حجم آبشستگی در حدود 70% بیشترین حجم فرسایش در ترکیب‌های دیگر است. در طراحی باید بهترین حالت با در نظر گرفتن اهداف جهت بهره‌برداری و شرایط اقتصادی بهینه استفاده شود.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1396/9/27 | پذیرش: 1400/8/10 | انتشار: 1400/8/10