دوره 19، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 55-41 | برگشت به فهرست نسخه ها

abdi choploou C, Vaghefi M, Meraji S H. The reduction effect of 20% overlapping length of the upstream submerged vanes on topography of the sharp bend with bridge pier. MCEJ 2019; 19 (2) :41-55
عبدی چوپلو چنور، واقفی محمد، معراجی سید حامد. تاثیر کاهش 20 درصدی طول هم‌پوشانی صفحات مستغرق بالادستی بر توپوگرافی قوس تند توام با پایه پل. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (2) :41-55

1- گروه مهندسی عمران، دانشگاه خلیج فارس، بوشهر، ایران
2- معاون دانشکده فنی و مهندسی/دانشگاه خلیج فارس
3- استادیار عضو هیات علمی / دانشگاه خلیج فارس
روش‌های مختلفی برای کاهش آبشستگی موضعی اطراف پایه پل ارائه شده است .استفاده از صفحات مستغرق (Submerged Vanes) از جمله روش‌هایی است که مورد توجه محققین قرار می‌گیرد. صفحات مستغرق سازه‌های مستطیلی نازکی هستند که به لحاظ داشتن زاویه با جهت جریان ناحیه پرفشار و کم‌فشار در دو طرف آن‌ها ایجاد می‌شود. این سازه‌ها باعث ایجاد گرداب ثانویه و تغییر الگوی جریان در کف رودخانه و در نتیجه تغییر انتقال رسوب و آبشستگی می‌شوند. عملکرد صفحات مستغرق برای کاهش آبشستگی پایه پل و حرکت رسوب از اطراف صفحات به علت ایجاد جریان رو به پایین در جلوی آن‌ها تحت تأثیر نحوه قرارگیری صفحات می‌باشد. این صفحات در مقطع عرضی کانال طراحی و با زاویه کوچکی نسبت به جهت جریان به صورت عمود در بستر نصب می‌شوند. در این تحقیق به منظور کاهش آبشستگی موضعی پیرامون پایه پل منفرد مستقر در رأس قوس، از صفحات مستغرق استفاده گردید. بدین منظور پایه پل استوانه‌ای شکل به قطر 5 سانتی‌متر در کانال آزمایشگاه با قوس 180 درجه تند، عرض یک متر در شرایط آب زلال با u⁄u_c =0/98 با دبی70 لیتربرثانیه و عمق 18 سانتی‌متر انجام گردید. صفحات مستغرق نامبرده از جنس پلکسی‌گلس با عرض 5/1 برابر قطر پایه، ضخامت یک سانتی‌متر و کارگذاری در زاویه 25 درجه نسبت به افق با ارتفاع خارج از بستر 5/4 سانتی‌متر استفاده گردید. براساس نتایج این تحقیق کاهش 20 درصدی طول هم‌پوشانی صفحات مستغرق عمق حفره آبشستگی اطراف پایه را 30 درصد کاهش می‌دهند.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1396/9/14 | انتشار: 1398/4/24