دوره 19، شماره 2 - ( 1398 )                   جلد 19 شماره 2 صفحات 245-235 | برگشت به فهرست نسخه ها

Mokhtarani N, Yasrobi S Y, Ganjidoust H. Leachate Contaminated Soils Treatment with Ozonation Process. MCEJ 2019; 19 (2) :235-245
مختارانی نادر، یثربی سید یاشار، گنجی دوست حسین. تصفیه خاک آلوده به شیرابه توسط فرایند ازن زنی. مهندسی عمران مدرس. 1398; 19 (2) :235-245

1- عضو هیات علمی دانشکده عمران و محیط زیست دانشگاه تربیت مدرس
2- دانش آموخته کارشناسی ارشد مهندسی محیط زیست، دانشکده عمران و محیط زیست؛ دانشگاه تربیت مدرس
3- استاد دانشکده عمران و محیط زیست؛ دانشگاه تربیت مدرس؛ صندوق پستی 397-14115
اندکی پس از تولید مواد زائد، تولید شیرابه آغاز شده که از منابع آلاینده خاک و آب‌های زیر‌‌زمینی به شمار می‌رود. امروزه فرآیند ازن زنی به‌عنوان یک روش پرکاربرد در تصفیه خاک‌های آلوده مورد‌استفاده قرار می‌گیرد. ازن در تصفیه گستره وسیعی از آلاینده‌ها کاربرد دارد. از آنجایی‌که شیرابه در برگیرنده مجموعه‌ای از آلاینده‌های آلی و معدنی است، بنابراین فرایند ازن زنی می‌تواند نقش مفیدی در ‌تصفیه خاک‌های آلوده به شیرابه داشته باشد. در این مطالعه کاربرد فرایند ازن زنی جهت پالایش خاک آلوده به شیرابه حاصل از فرایند کمپوست زباله شهری در مقیاس آزمایشگاهی موردبررسی قرارگرفته است. در این تحقیق اثر پارامترهای زمان واکنش، دبی ازن زنی، pH محیط، پیش‌تصفیه ازن، میزان مواد آلی خاک و همچنین حضور اکسیدهای فلزی بر راندمان حذف مواد آلی از خاک موردبررسی قرارگرفته است. بر اساس نتایج آزمایش‌ها حداکثر راندمان حذف به میزان 2/11% پس از 120 دقیقه ازن زنی با دبی200 میلی‌لیتر بر دقیقه و در pH حدود 9 حاصل شد. همچنین با افزایش آلودگی اولیه خاک راندمان حذف مواد آلی افزایش یافت. در این پژوهش حضور اکسید آهن 3 ظرفیتی باعث افزایش 42 درصدی در راندمان حذف مواد آلی خاک گردید. براساس آزمایشات صورت پذیرفته، ازن پس از عبور از مجاورت اسید توانسته است در pH حدود 9، پس از گذشت 120 دقیقه، مواد آلی خاک مورد مطالعه را به میزان 2/21 درصد کاهش دهد که در مقایسه با راندمان حذف با استفاده از گاز ازن بدون پیش‌تصفیه نزدیک به90% افزایش، نشان می‌دهد.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1396/5/25 | پذیرش: 1398/4/24 | انتشار: 1398/4/24