دوره 20، شماره 6 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 6 صفحات 161-145 | برگشت به فهرست نسخه ها

Neshastehgar M, salehi neyshaburi S A A, nasiri F, Ghodsian M. Investigating the Effect of Grain Size of Embankment Fuse Plug Body on their Washout Mechanism. MCEJ 2020; 20 (6) :145-161
نشاسته گر مصطفی، صالحی نیشابوری سید علی اکبر، نصیری صالح فرزین، قدسیان مسعود. بررسی تاثیر اندازه ذرات تشکیل دهنده بدنه فیوز پلاگ خاکی بر نحوه شسته شدن آن. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (6) :145-161

1- دانشگاه تربیت مدرس، تهران
2- تهران-دانشگاه تربیت مدرس
3- دانشگاه تربیت مدرس
4- تهران-دانشگاه تربیت مدرس- دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست
رایج‌ترین علت شکست سدها، به ویژه سدهای خاکی، روگذری جریان از تاج سد می‌باشد که ممکن است با تلفات جانی و خسارت‌های مالی زیاد همراه باشد. فیوز پلاگ به عنوان سوپاپ اطمینان برای محافظت از سد در برابر خرابی‌های فاجعه بار ناشی از روگذری جریان آب بکار می‌رود. در این تحقیق آزمایشگاهی، به بررسی نحوه تخریب فیوز پلاگ و دبی خروجی از مخزن سد، ناشی از تغییر اندازه ذرات تشکیل دهنده بدنه فیوز پلاگ پرداخته شده است. نکته حائز اهمیت در این تحقیق برای مشابهت هر چه بیشتر این فرآیند با واقعیت، ثابت نگه داشتن تراز آب در بالادست سازه در طول مدت روگذری جریان و تخریب سازه می‌باشد. بررسی توسعه و تکامل تدریجی شکاف، فرآیند و نرخ فرسایش و هیدروگراف خروجی حاصل از روگذری جریان ناشی از تغییر اندازه ذرات تشکیل دهنده بدنه، از نتایج این مطالعه آزمایشگاهی می‌باشد. مصالح بکار رفته با d* برابر با 004/0، با در نظر گرفتن نتایج بدست آمده از جمله تراز کمینه آب در پشت سازه، کاهش هدر رفت آب، جلوگیری از ناپایداری سازه به علت رگاب و نرخ فرسایش کل بالاتر، انتخاب مناسبی برای ساخت فیوز پلاگ در محدوده پارامترهای مورد آزمایش می‌باشد.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1396/10/26 | پذیرش: 1399/10/10 | انتشار: 1399/10/10