دوره 17، شماره 6 - ( 1396 )                   جلد 17 شماره 6 صفحات 79-69 | برگشت به فهرست نسخه ها

Biglari M, Ashayeri I, Hoshyar Y. Evaluating inversion of microtremor H/V spectrum in extracting shear wave velocity profile with Down-Hole test results. MCEJ 2017; 17 (6) :69-79
بیگلری مهنوش، عشایری ایمان، هوشیار سید یادگار. ارزیابی روش معکوس نسبت طیفی افقی به قائم خردلرزه های محیطی در استخراج نیمرخ سرعت موج برشی ساختگاه با آزمایش درون چاهی سطح به عمق. مهندسی عمران مدرس. 1396; 17 (6) :69-79

1- گروه عمران، دانشکده فنی و مهندسی، دانشگاه رازی ، m.biglari@razi.ac.ir
2- عضو هیئت علمی گروه مهندسی عمران دانشکده فنی مهندسی دانشگاه رازی
3- دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی زلزله
به منظور استخراج نیمرخ سرعت موج برشی با استفاده از معکوس نسبت طیفی مولفه‌ی افقی به قائم خردلرزه‌ها (H/V)، اندازه‌گیری‌های خردلرزه‌ای به صورت تک ایستگاهی در شش ایستگاه در مسیر قطار شهری کرمانشاه انجام شد. ابتدا داده‌های ثبت شده توسط دستگاه لرزه‌نگار سه مولفه‌ای، با استفاده از نرم‌افزار Geopsy پردازش و فرکانس غالب ساختگاه برآورد گردید. سپس به منظور تعیین نیمرخ سرعت موج برشی از معکوس طیف H/V، از 4 مدل پیشنهادی 3، 5، 7 و 10 لایه برای همه‌ی نقاط مذکور استفاده گردید و در نهایت به منظور بررسی دقت نتایج حاصله، نیمرخهای سرعت موج برشی به دست آمده از روش معکوس طیف H/V با مدلهای مذکور با نتایج آزمایش درون‌چاهی سطح به عمق (Down-hole) مقایسه شده‌اند. نکته قابل توجه این استکه نیمرخهای سرعت موج برشی ساختگاه بدون توجه به نتایج آزمایشهای درون چاهی برای در نظر گرفتن ضخامت و محدوده‌ی سرعت لایه‌های زمین، استخراج شد و در نهایت با نیمرخ سرعت موج برشی حاصل از آن آزمایشها مقایسه گردید. نتایج به دست آمده از تطابق خوبی با نتایج آزمایشهای درون‌چاهی برخورداراست. تشابه نیمرخ‌های استخراج شده با نیمرخ آزمایش درون چاهی سطح به عمق با افزایش تعداد لایه‌های در نظر گرفته شده در مدل تحلیلی افزایش می‌یابد. همچنین عمق نیمرخهای استخراج شده، با افزایش تعداد لایه‌های مدلهای اولیه افزایش می‌یابد و بدین ترتیب روش معکوس طیف H/V، نیمرخ سرعت موج برشی را تا عمق بیشتری نسبت به آزمایش درون چاهی برآورد می‌کند.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1395/6/8 | پذیرش: 1396/2/31 | انتشار: 1398/3/11