دوره 20، شماره 1 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 1 صفحات 176-161 | برگشت به فهرست نسخه ها

Experimental study on design parameters of submerged vanes for sediment control at lateral intake in a 180 degree bend. MCEJ 2020; 20 (1) :161-176
منتصری حسین، قدسیان مسعود، صالحی نیشابوری سید علی اکبر. مطالعه آزمایشگاهی روی پارامترهای طراحی صفحات مستغرق جهت کنترل رسوب ورودی به آبگیر جانبی در کانال قوسی180 درجه. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (1) :161-176

1- دانشگاه یاسوج
2- دانشگاه تربیت مدرس
طراحی آبگیرها به عنوان یکی از سازه‌های انحراف جریان، همواره مورد علاقه مهندسین هیدرولیک بوده است. نکته حائز اهمیت در طراحی آبگیرها، انحراف بیشترین جریان همراه با کمترین رسوبات می‌باشد. جانمایی آبگیر در قوس خارجی رودخانه‌ها یکی از روش های کاهش رسوب ورودی به آبگیرهاست اما به هرحال به خاطر الگوی خاص جریان در آبگیرها و بخصوص در مواقع سیلاب مقداری رسوب وارد آبگیر خواهد شد. صفحات مستغرق از جمله سازه‌هایی هستند که می توانند در دهانه آبگیرها بکار گرفته می شوند تا با ایجاد جریان ثانویه، رسوبات را از جلوی دهانه آبگیر دور نمایند. صفحات مستغرق تاکنون بیشتر به منظور تثبیت قوس خارجی رودخانه‌ها و کنترل رسوب در آبگیری از مسیرهای مستقیم استفاده گردیده‌اند و مشخصات طراحی این صفحات بر اساس کاربردهای فوق بدست آمده است. در این تحقیق با استفاده از روش تزریق رسوب روی بستر صلب، به تعیین مشخصات طراحی صفحات مستغرق با آرایش 2 ردیفه در کنترل رسوب ورودی به آبگیر جانبی واقع در موقعیت 115 درجه از یک قوس 180 درجه و جانمایی آنها پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد بهترین ارتفاع برای صفحات مستغرق، 33/0 عمق جریان می باشد. زاویه مناسب صفحات نسبت به شعاع قوس در هر نقطه 20 درجه می باشد. مقدارمناسب برای فاصله اولین ردیف صفحات از دیواره خارجی قوس 2 برابر ارتفاع صفحات و مقدار مناسب برای فاصله عرضی صفحات، 5/1 برابر ارتفاع صفحات بدست آمد. با زیگزاک کردن آرایش دو ردیفه، پیوستگی طولی بین صفحات از بین می رود و مقدار رسوب ورودی به آبگیر افزایش می یابد.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1395/7/25 | پذیرش: 1399/2/17 | انتشار: 1399/2/10