دوره 20، شماره 2 - ( 1399 )                   جلد 20 شماره 2 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ouhadi V R, Zare Shahriari E. Effect of bentonite initial pH on selectivity of heavy metals in single and composite systems. MCEJ 2020; 20 (2) :1-11
اوحدی وحید رضا، زارع شهریاری الناز. تأثیرpH اولیه بنتونیت بر انتخاب‌گری فلزات سنگین در سیستم‌های تک‌جزئی و دو جزئی. مهندسی عمران مدرس. 1399; 20 (2) :1-11

1- همدان، دانشگاه بوعلی سینا، دانشکده مهندسی، گروه عمران ، vahidouhadi@yahoo.ca
2- مهندسی عمران ، دانشکده مهندسی ، دانشگاه بوعلی سینا
چکیده:   (2011 مشاهده)
شیرابه‌ها در مراکز دفن زباله معمولاً حاوی چندین نوع آلاینده فلز سنگین هستند. این فلزات سنگین یا در ترکیب با یکدیگر یا به صورت ترتیبی به خاک بستر دفن زباله اعمال می‌شوند. خاک‌های رسی از جذب ترجیحی برای فلزات سنگین مختلف برخوردار هستند که به آن انتخاب‌گری گفته می‌شود. از طرفی امکان تغییر pH خاک بستر دفن زباله ناشی از شرایط اسیدی در محلهای خاص از مراکز دفن وجود دارد. هدف این پژوهش، مطالعه تأثیر pH اولیه بنتونیت بر انتخابگری فلزات سنگین سرب و روی در سیستمهای خاک-الکترولیت دو جزئی (سیستمهای حاوی دو فلز سنگین سرب و روی) و تکجزئی (سیستمهای حاوی یکی از فلزات سنگین سرب و روی) و مقایسه دو سیستم فوق است. برای این منظور با افزودن اسید کلریدریک غلیظ به سوسپانسیون بنتونیت با pH اولیه طبیعی، pH طبیعی بنتونیت را مورد تغییر و تثبیت pH قرار داده و سپس اندرکنش نمونههای بنتونیت با pH های اولیه مختلف با فلزات سنگین سرب و روی در سیستمهای تک جزئی و دو جزئی مورد مطالعه قرار گرفته‌است. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که میزان نگهداری آلاینده‌های سرب و روی در نمونه بنتونیت با pH اولیه 2 نسبت به نمونه بنتونیت با pH اولیه 5/10 به ترتیب 60 و 70 درصد کاهش یافته‌است. همچنین نمودار تغییرات شدت قله مونتموریلونیت در پراش پرتو ایکس نمونههای بنتونیت با pH اولیه 4 و 5/10 حاوی غلظتهای مختلف سرب و روی نشان می‌دهد که از منظر ریزساختاری نیز یون‌های سرب به علت اندرکنش بیشتر با لایه دوگانه رسی، تأثیر بیشتری در خصوصیات ریزساختاری مونت‌موریلونیت داشته‌اند.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1396/4/19 | پذیرش: 1399/3/10 | انتشار: 1399/3/10