دوره 17، شماره 6 - ( 1396 )                   جلد 17 شماره 6 صفحات 268-259 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nosrati M, golshani A, Barani O R. Numerical modeling of hydraulic fracturing in a poroelastic medium using cohesive elements. MCEJ 2017; 17 (6) :259-268
نصرتی مریم، گلشنی علی اکبر، بارانی امید رضا. مدل‌سازی عددی پدیده شکست هیدرولیکی در محیط پروالاستیک با استفاده از المان چسبنده. مهندسی عمران مدرس. 1396; 17 (6) :259-268

1- کارشناسی ارشد مهندسی عمران خاک و پی
2- دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست، دانشگاه تربیت مدرستهران، بزرگراه جلال آل احمد، پل نصر، دانشگاه تربیت مدرس، دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست ،صندوق پستی 397-14115 ، golshani@modares.ac.ir
3- استادیار دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه خواجه نصیر
از نقطه نظر مهندسی نفت و گاز در چاه‌هایی با نفوذپذیر کم یا چاه‌های آسیب دیده یکی از مهم‌ترین اهداف ، افزایش بهره‌دهی است. روش‌های گوناگونی برای افزایش بازده چاه‌های نفت و گاز با نفوذپذیری پایین وجود دارد. از مهم‌ترین روش‌های افزایش بهره دهی می‌توان به پدیده شکست هیدرولیکی اشاره کرد. در این پژوهش مدل‌سازی دو بعدی شکاف هیدرولیکی با استفاده از روش اجزای محدود و المان‌های چسبنده و با نرم‌افزار آباکوس مورد بررسی قرار گرفته است. گسترش شکاف هیدرولیکی به صورت شبه استاتیکی و در محیط متخلخل و تراوا و با نرخ تزریق سیال ثابت فرض شده است. در این پژوهش اثر سیال به صورت مستقیم در شکاف هیدرولیکی وارد شده است که در نتیجه فشار سیال بدون هیچ گونه ساده سازی در طول شکاف اعمال می‌شود. همچنین تاثیر دو پارامتر نرخ تزریق سیال و مدول الاستیسیته محیط بر روی تنش موثر، فشار و بازشدگی در دهانه شکاف هیدرولیکی مورد بررسی قرار گرفته است. برای صحت سنجی، نتایج مدل‌سازی با روش تحلیلی KGD مقایسه شده است.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله
دریافت: 1394/3/11 | پذیرش: 1396/3/6 | انتشار: 1398/3/11