دوره 15، شماره 4 - ( 1394 )                   جلد 15 شماره 4 صفحات 8-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Jabbari E, Chavoshian S A, Boroumand A, Masoumi F. A New Approach to Selecting Optimum Locations of Sampling Stations in Karkheh Dam Reservoir Using CE-QUAL-W2 Model. MCEJ 2015; 15 (4) :1-8
جباری ابراهیم، چاوشیان سید علی، برومند امیر، معصومی فریبرز. ارائه روشی جهت تعیین مسیر بحرانی تغییرات شاخص‌ های کیفی در مخزن سد کرخه با استفاده از مدل CE-QUAL-W2. مهندسی عمران مدرس. 1394; 15 (4) :1-8

1- دانشیار دانشکده مهندسی عمران/ دانشگاه علم و صنعت ایران
2- استادیار دانشکده مهندسی عمران/ دانشگاه علم و صنعت ایران
3- شرکت مهندسی مشاور مهاب قدس
4- دانشجوی دکتری/ دانشکده مهندسی عمران، دانشگاه علم وصنعت ایران
مدیریت کمی و کیفی منابع آب به منظور تأمین نیازهای آبی برای کاربری‌های مختلف از رویکردهای مهم سیاست‌گذاری در هر کشور است. در این راستا پایش کیفیت آب مخازن سدها به عنوان یک گام اساسی در مدیریت این منابع با ارزش اهمیت ویژه‌ای دارد. کاهش هزینه‌های عملیات پایش و طراحی شبکه پایش که حداکثر اطلاعات از آن حاصل شود، از اهداف مشترک همه برنامه‌های پایش است. در این تحقیق سعی شده است با استفاده از مدل کیفی CE-QUAL-W2 نقاطی از مخزن سد کرخه که مقادیر شاخص‌های کیفی در طول زمان در آن ها تغییرات زیادی را نشان می‌دهد شناسایی شود. برای این منظور، کنترل تغذیه‌گرایی در مخزن سد به عنوان هدف عملیات پایش در نظر گرفته شد و با توجه به اینکه چهار پارامتر اورتوفسفات، نیترات، کلروفیلa و اکسیژن محلول تأثیر زیادی در ایجاد بستر مناسب برای رشد ماکروفیت‌ها، جلبک‌ها و انواع علف‌ های هرز‌آبی دارند، این چهار شاخص مورد مطالعه قرار گرفتند. با استفاده از مقادیر اندازه گیری شده شاخص‌های مورد مطالعه در یک دوره چهارده ماهه از اردیبهشت ماه 1384 تا تیرماه 1385 مدل پیش‌بینی کیفیت دوبعدی CE-QUAL-W2 کالیبره و واسنجی شد و با استفاده از سری زمانی شاخص‌های کیفی در سلولهای مدل، مقادیر واریانس زمانی محاسبه شده و نقاطی که دارای واریانس زمانی حداکثر می باشند به عنوان نقاط بحرانی از نظر پایش کیفیت معرفی شدند. نتایج بدست آمده بیانگر کارایی متدولوژی پیشنهادی در تعیین نقاط بحرانی بمنظور پایش کیفی مخازن سدها می باشد.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: محیط زیست|مهندسی آب
دریافت: 1392/9/12 | پذیرش: 1394/5/24 | انتشار: 1394/10/1