دوره 15، شماره 1 - ( 1394 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 35-23 | برگشت به فهرست نسخه ها

rashidinia S, Ahmadi M. Optimum patterns for arch dam shape design in highly seismic zones. MCEJ 2015; 15 (1) :23-35
رشیدی نیا شقایق، احمدی محمدتقی. الگوهای شکل مناسب برای سدهای قوسی درمناطق زلزله‌خیز. مهندسی عمران مدرس. 1394; 15 (1) :23-35

1- دانشجو/دانشگاه تربیت مدرس
2- استاد دانشکده مهندسی عمران و محیط زیست/ دانشگاه تربیت مدرس
طراحی ایمن سازه‌های حساسی نظیرسدهای بتنی قوسی درکشورماکه فوق‌العاده لرزه‌خیزمی‌باشد دارای اهمیت خاصی است. ازآنجاکه طراحی شکل این سد ها عملکرد سازه‌ای آنها را بشدت تحت تاثیر قرار می‌دهد، در تحقیق، معرفی الگوهای شکل سد های قوسی کارآمددر مناطق لرزه‌خیز و شناسایی گرایشها و ویژگی‌های حاکم بر شکل این سد‌ها با توجه به تغییرات شرایط فیزیکی و هندسی ساختگاه به کمک روش‌های نوین بهینه‌سازی ریاضی شکل سازه مورد نظر قرار گرفته است. روش انجام تحقیق به صورت انجام محاسبات پارامتریک و آماری (رگرسیون خطی) برروی تعداد زیادی نمونه سد قوسی می‌باشد. به این طریق که تعداد زیادی نمونه سد قوسی با شرایط مختلف از نظر ارتفاع، عرض دره، مدول الاستیسیته توده سنگ تکیه‌گاه، تولید شده و عملیات بهینه‌سازی بر روی آنها انجام می‌گیرد و شکل بهینه نمونه‌های سدهای بتنی قوسی بدست می‌آیند. با بررسی شکل سدهای موجود در شرایط مختلف ساختگاه، قوانین حاکم بر تغییرات شکل سدهای بهینه نسبت به تغییرات مشخصات ساختگاه، استخراج می‌شود. از مهمترین نتایج حاصل از این تحقیق، مشاهده روند افزایشی متغیرهای طراحی ضخامت در طره مرکزی و در تکیه‌گاهها نسبت به افزایش مدول پی می‌باشد. این قوانین می‌توانند به عنوان رهنمودهایی در هنگام طراحی شکل سدها مورد استفاده قرار گیرند.
نوع مقاله: مقاله اصلی | موضوع مقاله: زلزله|سازه های هیدرولیکی و دریایی|عمران
دریافت: 1393/2/6 | پذیرش: 1394/2/1 | انتشار: 1394/2/27