دوره 13، شماره 4 - ( 1392 )                   جلد 13 شماره 4 صفحات 136-125 | برگشت به فهرست نسخه ها

Miralizadeh Orang S, Lotfollahi Yaghin M, Hosseinzadeh Dalir A, Hakimzadeh H. Investigation of Local Scour Process around Marine Pipelines with Respect to Submereged Impermeable Base Plate beneath the Pipe. MCEJ 2013; 13 (4) :125-136
میرعلیزاده اورنگ سیدمحمدرضا، لطف اللهی یقین محمدعلی، حسین‌زاده دلیر علی، حکیم‌زاده حبیب. بررسی مسئله‌ی فرایند آبشستگی در اطراف خطوط لوله‌ی دریایی با در نظر گرفتن ورق زیرسری نفوذناپذیر در زیر لوله. مهندسی عمران مدرس. 1392; 13 (4) :125-136

1- دانشگاه تبریز
2- دانشگاه صنعتی سهند
در رابطه با بررسی میزان آبشستگی در اطراف خطوط لوله ی دریایی تحقیقات زیادی صورت گرفته اما در نظر گرفتن صفحات زیرسری در زیر لوله ی تفاوت عمده ی این تحقیق با موارد مشابه قبلی است. نصب صفحات نفوذناپذیر باعث می شود تا خطوط جریان زیرزمینی شکل گرفته در زیر بستر، واقع در زیر خطوط لوله، طولانی شده، در نتیجه گرادیان فشار در عرض لوله کاهش یابد. کاهش گرادیان فشار، یکی از عمده ترین و اساسی ترین عوامل شکل گیری و توسعه ی آبشستگی در زیر خطوط لوله ی دریایی و شکل گیری پدیده ی رگاب در بستر زیر خطوط لوله است. این پدیده به عنوان یکی از نتایج حاصل از غلبه ی گرادیان فشار بر وزن مستغرق ذرات رسوب بستر مطرح است. در پژوهش حاضر ابتدا اثر خطوط لوله با قطرهای مختلف و اثر آرایش ساید بای ساید آن ها روی فرایند آبشستگی بررسی می شود؛ سپس با نصب ورق زیرسری نفوذناپذیر زیر خطوط لوله، برای هر یک از آرایش های لوله های موازی، اثر این صفحه روی پدیده ی آبشستگی مطالعه می گردد. نتایج آزمایشگاهی حاکی از آن است که استفاده از ورق های زیرسری نفوذناپذیر در زیر خطوط لوله ی دریایی تا حدودی مانع شکل گیری تونل آبشستگی در زیر خطوط لوله شده و آن ها را از خطرهای ناشی از آبشستگی حفظ می نماید.

دریافت: 1392/9/30 | پذیرش: 1392/9/1 | انتشار: 1392/9/30