دوره 15، شماره 5 - ( 1394 )                   جلد 15 شماره 5 صفحات 106-97 | برگشت به فهرست نسخه ها

mazloom S, saffarzadeh M. An Integrated Fleet Scheduling and Allocation Model to Bus Rapid Transit Network. MCEJ 2015; 15 (5) :97-106
مظلوم سید سجاد، صفارزاده محمود. ارایه مدل یکپارچه تخصیص و زمانبندی ناوگان به شبکه حمل و نقل اتوبوسی سریع السیر. مهندسی عمران مدرس. 1394; 15 (5) :97-106

1- کارشناس ارشد
2- استاد گروه راه و ترابری دانشگاه تربیت مدرس
در این مقاله، رویکردی جدید برای حل مسئله تخصیص ناوگان در شبکه حمل¬ونقل اتوبوسی سریع، BRT، در نظر گرفته شده است و حل این مسئله بصورت همزمان با زمانبندی ناوگان تخصیص یافته به خطوط صورت می گیرد. یعنی برنامه عملکردی سیستم بصورت همزمان و یکجا ارائه می¬شود. زمانبندی وسایل نقلیه در هر خط با توجه به زمان انتظار مسافران در ایستگاه¬ها صورت می¬گیرد و به تبع آن الگوی حرکت وسایل نقلیه اختصاص یافته به خطوط در ایستگاه اول هر خط ارائه می شود. در طراحی مدل سعی بر آن بوده که امکان توسعه آن وجود داشته باشد و بتوان از آن برای کاربرد در مقیاس جهانی استفاده کرد. مدل مورد نظر برای شبکه BRT تهران کالیبره شد و توسط الگوریتم حل ابتکاری و استفاده از نرم افزار Lingo و با توجه به اطلاعات اخذ شده از معاونت حمل¬ونقل و ترافیک شهرداری تهران حل شد و نتایج آن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. از نتایج مهمی که از این تحقیق استنباط شد می¬توان به لزوم استفاده از اتوبوسهای با ظرفیت بیشتر در خطوط BRT اشاره کرد. چنانچه مشاهده شد، استفاده از این اتوبوس¬ها نقش بسزایی در کاهش چشمگیر زمان انتظار مسافران که در این مقاله به عنوان تابع هدف مد نظر است، دارد.

دریافت: 1389/10/28 | پذیرش: 1394/6/1 | انتشار: 1394/8/17